blog | werkgroep caraïbische letteren

Laatste kabinet voor Tjeenk Willink

Freek van Beetz heeft gisteren in Den Haag zijn boek Het laatste kabinet, Kroniek van de ontmanteling van de Nederlandse Antillen uitgereikt aan de vicevoorzitter van de Raad van State van het Koninkrijk, Herman Tjeenk Willink. Het boek, dat op 9 oktober 2010 officieel werd overhandigd aan kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima, beschrijft de politieke en staatkundige ontwikkelingen die leidden naar de opheffing van het land de Nederlandse Antillen. Volgens Tjeenk Willink is het een goede zaak dat de recente geschiedenis van de Nederlandse Antillen is vastgelegd, aldus auteur Frederik ‘Freek’ van Beetz,die lange tijde op Curaçao werkzaam was, maar tegenwoordig in Oegstgeest in Nederland woont.

Van Beetz was vanaf begin 2001 tot 10-10-10 adviseur van de minister-president van de Nederlandse Antillen, achtereenvolgens van Miguel Pourier en Etienne Ys (zijn eerste kabinet). Met de regering van Myrna Godett was hij tijdelijk terug in Nederland. Ys vroeg hem terug voor ‘Ys II’ en daarna heeft de adviseur de beide periodes van Emily de Jongh-Elhage uitgediend. Dus alles bij elkaar bijna tien jaar Curaçao.

Vicevoorzitter van de Raad van State van het Koninkrijk, Herman Tjeenk Willink, bekijkt het boek Het laatste kabinet, Kroniek van de ontmanteling van de Nederlandse Antillen geschreven door Freek van Beetz.

Het laatste kabinet en kroniek van de ontmanteling van de Nederlandse Antillen heeft Beetz samen met Jefka Martha-Alberto als producente geschreven in opdracht van de (laatste) regering van de Nederlandse Antillen. De rest van de oplage behoort tot de boedel van het land Nederlandse Antillen dat is overgegaan naar het Land Curaçao. Die heeft daarover geen beslissing genomen. Daarom is het boek op Curaçao niet of nauwelijks verkrijgbaar.

De auteur heeft overigens een boek in manuscript gereed over het ‘IMF-traject’, de laatste periode van het kabinet Pourier, dat hij schreef in de periode dat hij in Nederland terug was (november 2003 – juni 2004) en Van Beetz verklapt nu te werken aan een boek over de laatste tien jaar van de Nederlandse Antillen ‘vanuit de optiek van een adviseur die dat allemaal van nabij heeft meegemaakt’. De werktitel van het manuscript over de periode 2001-2004 is Met lege handen, een verwijzing naar de wijze waarop de toenmalige Nederlandse regering Pourier in de kou liet staan.

[uit Antilliaans Dagblad, 15 juli 2011]

1 comment to “Laatste kabinet voor Tjeenk Willink”

  • Voor iedereen die het boek wil kopen:
    Er zijn door de huidige regering van Curacao
    100 exemplaren beschikbaar gesteld voor verkoop in afwachting van de overdracht van de rechten van het boek naar de bibliotheek. Haast u. er zijn nog slechts enkele exemplaren.
    Voor informatie: info@filmcom.nl

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter