blog | werkgroep caraïbische letteren

Kwasi Koorndijk geridderd

Kwasi Koorndijk is bij besluit van de President van de Republiek Suriname, D.D. Bouterse, dd. 22 november 2019, benoemd tot Ridder in de Ereorde van de Gele Ster.

Drs M.F.R. (Kwasi) Koorndijk zet zich al tientallen jaren in voor de documentatie en bestudering van de Afro-Surinaamse cultuurgoed, en dan het Sranantongo in het bijzonder. Hij verzorgt cursussen Sranantongo en Afro-Surinaamae cultuur en is een veelgevraagd spreker voor Amsterdamse radiozenders. Hij was werkzaam bij tal van onderwijsinstellingen in Suriname en Nederland. Hij studeerde Management in Brazilië en studeerde aan de VU af in de sociaal-culturele wetenschappen, in de afstudeerrichting bedrijfsantropologie. In Amsterdam baat hij tegenwoordig zijn eigen consultancy-bureau uit: Kwasi’s Sranan Consultancy. Hij publiceerde in 1994 Den kraka fu ibri makandrasani/De ruggegraat van elke cultuur (herdrukt in 1995) waarin hij o.m. met woordenlijsten laat zien dat alle wetenschappelijke termen in het Nederlands ook uitstekend kunnen worden voorzien van een equivalent in het Sranantongo.

Momenteel werkt Kwasi Koorndijk aan zijn proefschrift bij de leerstoel Nederlands-Caraïbische Letteren (UvA) over Sranan en identiteitsbehoud in Nederland; promotoren zijn prof. Michiel van Kempen en prof. Folkert Kuiken.

1 comment to “Kwasi Koorndijk geridderd”

  • Ik ben heel blij met de heer Kwasi KOORNDIJK zijn bijdrage aan ons Surinaams Taal- en Cultuur erfgoed!
    Ik bewonder hem voor zijn liefde voor en toewijding
    aan wat ons allen dierbaar moet zijn, nl. Onze Surinaamse Taal en Cultureel Erfgoed! Ik wens hem heel veel succes in zijn werk en alles wat hij verder onderneemt om status en waarde van onze SURINAAMSE TAAL EN CULTUUR te vergroten!

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter