blog | werkgroep caraïbische letteren

Kwaliteitstoerisme gaat ook over cruise-sector

Kralendijk – Het onlangs verschenen artikel in het Nederlandse dagblad Trouw, is voor gedeputeerde van Toerisme, Elvis Tjin Asjoe, aanleiding om het standpunt van het Bestuurscollege op dit punt toe te lichten.

“Ik heb kennis genomen van het artikel van de gezaghebber over het cruisetoerisme. De gezaghebber heeft een uitgesproken mening, maar deze stellingname is niet nieuw. In het Masterplan toerisme, dat sinds 2017 gereed is, wordt gesteld dat Bonaire moet streven naar de ontwikkeling tot een zogenaamde ‘Blue Destination’. Deze positie heeft Bonaire al sinds 2018 ingenomen. Blue Destination betekent een evenwichtige groei van Bonaire, waarbij rekening wordt gehouden met onze natuur en cultuur. Het draait er bij deze groei om, om de levensstandaard van de mensen die op Bonaire te verhogen.”

Lees verder op de website Bonaire.nu, 18 februari 2020.

De ezel en de stenen / Bonaire – foto Aart G. Broek

Lees ook het commentaar van Arjen de Wolff op zijn Facebookpagina

De gedeputeerde maakt zich er hier wel heel makkelijk vanaf. De kwaliteit en richting van het toeristisch beleid op het eiland is in zijn hand, en die van het Bestuurscollege. Als de gedeputeerde het echt zou menen zou hij vandaag nog de volgende besluiten kunnen nemen:
– verhoging “head tax” cruise passagiers naar USD 8 (of 10, of 12 enz)
– opheffing vrijstelling cruise passagiers van marine park fee: dus gewoon een dag tag kopen van tenminste USD 5
– in Bonaire aan te meren cruise schepen dienen electrische motoren te hebben of tenminste te voldoen aan de hoogste categorie van eco-certificatie
– uitbreiding hotelkamers: geen grote nieuwe complexen bouwen, maar investeren in uitbreiding door kleinschalige, bij het karakter van Bonaire passende B&B-type voorzieningen, bijvoorbeeld in Rincon.

Enfin. De Gezaghebber gaf een uitstekend interview in Trouw. Maar de verantwoordelijkheid voor het onderwerp berust vooral bij de gedeputeerden Toerisme en Ruimtelijke Ordening/Natuur. Laten we zien of ze hun verkiezingsbeloften ook waar gaan maken.

Rijksdienst Caribisch Nederland / foto Aart G. Broek
on 19.02.2020 at 8:11
Tags: / / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter