blog | werkgroep caraïbische letteren

Kwaku meer dan zien en gezien worden

door Stuart Rahan

Amsterdam-Zuidoost – Het Kwaku Summerfestival is meer dan alleen eten, drinken, kijken en bekeken worden, muziek, dansen en voetballen. De gemiddelde bezoeker van dit immens populaire Surinaams-Nederlandse culturele festival gaat er op de bonnefooi naartoe. “Ach, ik kom toch zeker bekenden tegen met wie ik een praatje kan maken, een dyogo en een bakje bloedworst mee kan delen.” Deze groep vindt het niet nodig het uitgebreide programma te raadplegen.

kwaku

Na een bewustwordingspraatje doneert een bezoeker wat geld voor het lenigen van de nood van het Child Welfare Fund dat actief gehandicapte kinderen in Suriname ondersteunt. Foto: Stuart Rahan

Toch blijkt Kwaku meer te bieden. Het zijn gelukkig niet alleen commerciële standhouders die aanwezig zijn. Vrijwilligers van bijvoorbeeld de EBG Wi Eygi Kerki in Amsterdam-Zuidoost verkopen lekkernijen voor versterking van de kerkkas. Aan de andere kant staan twee vrouwen met collectebussen voor hun Stichting Nederland-Suriname, een welvaartsfonds voor gehandicapte kinderen (CWF) dat het tehuis De Open Poort in Suriname financieel steunt.

“Gehandicapte kinderen in Suriname hebben weinig kansen”, vertelt een vrijwilligster, die aan de hand van foto’s laat zien onder welke erbarmelijke omstandigheden de kinderen van het tehuis moeten leven. “Dit jaar wilt het CWF het kindertehuis in Nickerie extra ondersteuning bieden.” De toilettengroep ziet er vies en smerig uit, terwijl slaapkamers overvol zijn met stapelbedden voor de veertig kinderen.

 

kinderen kindertehuis de open poort

Kinderen van kindertehuis De Open Poort in Nickerie

Onder de titel ‘Nostalgie op Kwaku, bigismadey’ krijgt de ouderengemeenschap in Nederland op zaterdag de kans om met elkaar herinneringen aan lang vervlogen tijden op te halen. LBGT-ers gaan zondag met elkaar in debat. Bekende LBGT-ers als prof. Gloria Wekker, oud-D-66 voorman Boris Dittrich en Lindsay Louis bespreken de gevoeligheid rond homoseksualiteit in Afrika. Hoogtepunt van de Roze Zondag is een voetbalwedstrijd tussen de LBGT-ers onderling.

[uit de Ware Tijd, 24/07/2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter