blog | werkgroep caraïbische letteren

Kwaku: Geslaagd eerste weekend Suriname Paviljoen

De vrolijke, witte pagodetentjes, de geurende gerechten en de gezellige Surinaamse drukte laten er geen twijfel over bestaan. Het Kwaku Summer Festival heeft zijn poorten geopend om de duizendkoppige menigte te verwelkomen.

 

Een gezellige drukte bij het Suriname Paviljoen op het Kwaku Summer Festival. Hier kunnen bezoekers terecht voor allerhande informatie over het land. (Foto: Meridian)

Wanneer op zaterdag 14 juli om 14.00 uur plaatselijke tijd de poorten van het Nelson Mandelapark in de Amsterdamse Bijlmermeer opengaan, stroomt het publiek binnen. Het is een en al gezelligheid onder vrienden en kennissen die elkaar na tijden weer ontmoeten en anderen die elkaar leren kennen.

Dat Kwaku verbindt, is duidelijk. Het eet-, muziek- en cultureel festijn is zodanig ingericht, dat er voor ieder wat wils is en met 58 nationaliteiten die daar op afkomen, is het concept succesvol. BBQ, roti, schaafijs en vleesworst, maar ook authentieke Afrikaanse en Caribische lekkernijen zijn er te krijgen. Op verschillende podia verhogen gevestigde en nieuwe artiesten de sfeer. Festival-directeur Vincent Soekra lacht zondagavond bescheiden wanneer hem gevraagd wordt of hij tevreden is over het verloop van het eerste weekend. “Met 13.868 bezoekers vandaag mag ik stellen dat het onze beste eerste zondag ooit geweest is.”

Suriname Paviljoen
Nieuw aan deze editie is het Suriname Paviljoen, een samenkomst van Surinaamse bedrijven en organisaties die hun producten en diensten in gecoördineerd verband presenteren aan de Nederlandse gemeenschap. Voor menig bezoeker een aangename verrassing, niet in de laatste plaats vanwege de verschillende branches die er staan. In het Suriname Paviljoen kunnen geïnteresseerden terecht voor informatie over de aankoop van een perceel of woning in Suriname of voordelig reizen naar Suriname. Ook informatie over particuliere huisvesting met zorg voor seniorenburgers is er te halen.

Coördinator van het Suriname Paviljoen is communicatiebureau Meridian. Directeur Steven Dijksteel is erg verheugd over deze manier van samenwerken tussen Surinamers uit zowel Suriname als Nederland, en kijkt nu al uit naar uitbreiding van het paviljoen voor de volgende edities. “Vorig jaar heeft Kwaku ruim 163.000 bezoekers mogen verwelkomen. De verwachting is dat dit jaar dit aantal zal worden overschreden. Het Kwaku Summer Festival is dus bij uitstek de plek voor kennismaking met de doelgroep in Nederland. Door hier vier weekenden te staan, bereik je meer mensen dan met een dure marketingcampagne. Wat vooral belangrijk is, is dat bedrijven na deze eerste kennismaking met de doelgroep een goede follow-up plannen om deze nieuwe aspirant-klanten geïnteresseerd te houden.”

Peter Rijsewijk, vertegenwoordiger van Telesur, is blij dat zijn organisatie staat in het Suriname Paviljoen. Telesur heeft eerder meegedaan aan Kwaku, maar de samenkomst met andere Surinaamse bedrijven spreekt hem bijzonder aan. “We moeten het met mekaar doen. De bundeling van Surinaamse bedrijven vind ik een prachtidee en dat Telesur daar een bijdrage aan kan leveren, maakt het compleet.” Hoogtepunt van de deelname van Telesur is de viering van 10 jaar Telesur mobiel Nederland. Het twee-landen-een-gevoel-concept is een groot succes, met name vanwege het feit dat Suriname zoveel diaspora heeft zitten in Nederland.

Tanya Lieuw A Sjoe van de vrouwenagro-coöperatie Wi Uma Fu Sranan, heeft ook de diaspora als doelgroep. Met acht andere vrouwelijke ondernemers staat ze op Kwaku, omdat ze zich ervan bewust zijn dat de internationale markt moet worden betreden om echt door te breken. “Er is zeker een markt in Nederland voor traditionele producten uit Suriname. Ik ben ervan overtuigd dat we waarde toevoegen aan Kwaku. Het is hèt platform om de wereld te laten zien wat voor traditionele en unieke producten Suriname allemaal te bieden heeft. Ik ben dan ook dankbaar dat ik met de hulp van onder andere het Amazone Conservation Team hier mag staan.”

Ondertussen gaan de kwak- en podosiri-smoothies en cassavepannenkoeken als warme broodjes over de toonbank. In het craftsgedeelte van de stand worden Wippy-pindakaas onder het merk Fosten en inheemse en marronsnuisterijtjes grif verkocht. Lieuw A Sjoe roemt ook de president om zijn geloof en steun in het kunnen van haar organisatie. “Hij heeft het mogelijk gemaakt dat nog twee vrouwen aan dit team konden worden toegevoegd. Daarmee wordt aangegeven dat het niet onmogelijk is om groter te gaan. Maar je moet wel willen professionaliseren.”

Het Kwaku Summer Festival wordt nog de komende drie weekenden gehouden. Aankomende vrijdag vindt het eerste Friday Night Concert plaats. De hoofdact is de Amerikaanse formatie Kool & The Gang.

[van Starnieuws, 16 juli 2018]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter