blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Kunstwerk Rahied Abdoel voor emir Dubai

President Chan Santokhi neemt bij vertrek naar Dubai, een kunstwerk van beeldend kunstenaar Rahied Abdoel als cadeau van Suriname mee voor de emir van Dubai. Santokhi vertrekt op Srefidensidag naar Dubai, waar hij het Suriname paviljoen op de Expo 2020 Dubai zal bezoeken. Abdoel heeft  het houten kunstwerk maandag op het Kabinet van de president overhandigd.

Kunstenaar Rahied Abdoel (r) overhandigt president
Chan Santokhi een persoonlijk geschenk;
een reliëf van het portret van Mahatma Gandhi. (Foto: CDS)

Abdoel, die voornamelijk met hout werkt, is geïnspireerd geraakt door het aanstaande bezoek van de presidentiële delegatie van Suriname aan de wereldexpo. Hij is een meester in driedimensionale houtsnijwerken in Arabische kalligrafie, hetgeen uniek is in de Surinaamse kunst, meldt de Communicatie Dienst Suriname (CDS).

Het kunstwerk is gemaakt van verschillende houtsoorten, namelijk walaba, pinus en soemaroeba. Het is een cirkelvormig reliëfwerk waarbij de geloofsbelijdenis van de islam driedimensionaal is uitgebeeld geflankeerd door paloeloes. De bloemen beelden volgens de kunstenaar de duurzaamheid van Surinames natuurlijke hulpbronnen en de schoonheid van het land uit.

Behalve dit werkstuk had Abdoel voor Santokhi een gelijksoortig kunstwerk, met een reliëf van Mahatma Gandhi. Santokhi toonde waardering voor beide kunstwerken. Abdoel gaf aan tevreden te zijn met de reactie van de president. “Waardering voor kunstwerk is het allerbelangrijkste”, liet hij optekenen door de CDS.

[van Starnieuws, 25 november 2021]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter