Kunstproject voor stichting RiKa
Paramaribo – Een twintigtal leden van stichting RiKa (Re-integratie kansarmen) maakt met recycled materiaal functionele kunstobjecten voor een expo die rond medio maart wordt gehouden in Villa Zapakara. Dit is onderdeel van een project van de Nederlandse Ambassade met vier kunstenaars. “Het doel is dat de mannen hiermee kunnen doorgaan en hun eigen onderneming kunnen starten bij stichting Rika”, zegt projectcoördinator Zulile Blinker. Het project heet I Recycle I.
Yubi Kirindongo en Roberto Tjon A Meeuw uit Curaçao, André Sontosoemarto en Kurt Nahar van Suriname werken samen met de ex-gedetineerden en ex-verslaafden. Zij maken onder andere een groot speeltoestel voor Villa Zapakara.
Het stigma van (ex) daklozen en (ex) verslaafden laat te wensen over als het gaat om acceptatie en respect. Hiernaast is het van belang dat de deelnemers een boost van zelfwaarde krijgen en inzien dat deze kundigheid ze geld kan opleveren. Het milieu wordt hiermee ook bespaard en onze omgeving blijft schoon door deze activiteiten, schrijft Blinker in een persbericht.
Kirindongo is in de kunstwereld bekend voor werken van recycled materiaal. Tjon A Meeuw kent Suriname onder andere van zijn Fatu Banji’s en kunstwerken in Zus&Zo. De lokale kunstenaars Sontosoemarto en Nahar zijn rasechte street artists die ervaring hebben met waste materiaal en het opleiden van diverse doelgroepen. De mix van buitenlandse en lokale kunstenaars heeft het karakter van ‘train de trainer’. Dit om na het vertrek van de internationale gasten (na twee tot drie weken) door te kunnen gaan met de desbetreffende doelgroepen en activiteiten in Suriname.
Bij de expo op 11 maart zijn de kunstwerken te koop.
[uit de Ware Tijd, 08/02/2016]