blog | werkgroep caraïbische letteren

Kunstparade Binnenhof start met stoelenproject Tirzo Martha

Het programma Kunstparade Binnenhof Renovatie is een publiek programma in de ruimte rond het Binnenhof. Gedurende de tijd van de renovatie krijgt een aantal kunstenaars opdracht om nieuw werk te maken dat de betekenis van het Binnenhof uitdrukt. Op 27 mei 2023 gaat de eerste Kunstparade van start met een feestelijke optocht waarbij de Antilliaanse kunstenaar Tirzo Martha samen met het publiek een sculptuur van stoelen bouwt.

Op uitnodiging van het atelier Rijksbouwmeester, de Eerste Kamer, de Tweede Kamer, Raad van State, het ministerie van Algemene Zaken en de gemeente Den Haag ontvangen verschillende kunstenaars gedurende de jaren dat het Binnenhof gerenoveerd wordt een opdracht om nieuw werk te maken. Zij leggen in kunst de betekenis van het Binnenhof vast.

Net zoals in een parade, volgen de kunstwerken of kunstmanifestaties elkaar op. Steeds met een moment voor publieke deelname en ontmoetingen. Zo blijft het Binnenhof een ontmoetingsplek, ook tijdens de renovatie.

Tirzo Martha, Caribbean Ivory Tower, 2020

Ik loop mee!

27 mei gaat de eerste Kunstparade van start. Kunstenaar Tirzo Martha (Curaçao, 1965) nodigt inwoners van Nederland uit om persoonlijk bij te dragen aan het kunstwerk, opgebouwd uit meer dan 100 stoelen, dat deze dag op het Plein in Den Haag tot stand komt. Hoe?

  • Neem een stoel mee van huis
  • Loop mee met deze unieke optocht  
  • Bouw mee aan het kunstwerk
  • Praat mee over het thema ‘Reflectie’ op het Plein

Tirzo Martha werd in 1965 op Curaçao geboren en trok in binnen- en buitenland de aandacht met een krachtig en eigenzinnig oeuvre, waarin samenwerking een sleutelwoord is. De monografie over zijn werk Tirzo Martha. I wonder if they ‘ll laugh when I’m dead kreeg in 2017 de Best Dutch Book Design Prijs.

Tirzo Martha in 2016

Gemeenschapsgevoel en sociaal engagement zijn kernwaarden in het werk van Martha. De kunstenaar was in 2006 samen met David Bade oprichter van het Istituto Buena Bista (IBB) – Curaçao Center for Contemporary Art, een kunst vooropleiding die talentvolle lokale jongeren voorbereidt op een vervolgopleiding in Nederland, de Verenigde Staten, Trinidad of Cuba. Het werk van Tirzo Martha zelf was behalve in Nederland en Curaçao te zien in de Verenigde Staten, Argentinië, Brazilië, Duitsland, Italië, Portugal, Martinique, Santo Domingo en Cuba.

Onder het motto ”Zitten, zat, gezeten, ik ga staan” roept Tirza Martha het publiek mee te bouwen aan zijn nieuwe beeld voor de renovatie van het Binnenhof. Een proces waarin ook plaats ingeruimd wordt voor reflectie. Het werk biedt de mogelijkheid om er letterlijk in te gaan zitten en een gedachte achter te laten.

De eerste Kunstparade gaat van start met een optocht op zaterdag 27 mei rond het Binnenhof. Deelnemers aan deze rondgang dragen een stoel van zichzelf mee. Alle stoelen worden verwerkt in de tijdelijke sculptuur. De stoet van stoelen wordt begeleid door een tambú-groep en een performance.

KUNSTPARADE BINNENHOF

27-30 mei 2023, Plein in Den Haag: 12.00-17.00 uur

on 14.05.2023 at 21:53
Tags: / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter