blog | werkgroep caraïbische letteren

Kunstenaars roemen ‘Roemers Drieling’

door Stuart Rahan

Amsterdam – De Decembermoorden in Suriname hebben bijzondere indruk gemaakt op de negen internationale kunstenaars die meewerkten aan de expositie Roemers Drieling. Zij mochten allemaal een interpretatie geven van de trilogie van de schrijfster Astrid Roemer. In hun vrije kunstzinnige resultaat waren zij het met elkaar eens dat de Decembermoorden een onuitwisbare indruk op hen heeft gemaakt. [De expositie zou geopend worden door Astrid Roemer, maar die schitterde door afwezigheid – red. CU.]

Iris Kensmil Marlene Dumas

De kunstenaars Iris Kensmil (l) en Marlene Dumas (r) poseren voor hun eigen interpretatie van de vijftien dodelijke slachtoffers van de Decembermoorden. Foto © Stuart Rahan

 

 

Astrid Roemer dient in haar drieluik een aanklacht in tegen de wrede manier waarop de toenmalige militaire machthebbers dachten recht te trekken wat hen mogelijk zou worden aangedaan. Opvallend waren de overeenkomsten tussen de kunstenaars, de  Surinaams-Nederlandse Iris Kensmil en de Zuid-Afrikaanse Marlene Dumas die de vijftien dodelijke slachtoffers uitbeeldden. Kensmil citeerde op de achterkant van vijftien oude Surinaamse ansichtkaarten uit de autopsierapporten van de slachtoffers. Dumas schilderde vijftien doodshoofden.

 

Marlene Dumas 2015-06-18 18.09.31

Astrid Roemer, portret door Marlene Dumas. Foto © Michiel van Kempen

 

In haar dankwoord vertelde documentairemaker Cindy Kerseborn dat iemand haar eens vroeg of zij niet bang was voor Bouta (Desi Bouterse…red.) nu zij met deze expositie tegen geweld bezig is. “Het gaat niet om die man. Het gaat om het universele verhaal waarin geweld van staatswege een hoofdrol speelt”, reageerde zij.

 

Astrid Roemer Esiri Erherienne-Essi 2015-06-18 18.00 (2)

Iris Kensmil – Landgenoten, int en pastel op papier. Foto © Michiel van Kempen

 

De expositie ‘Roemers Drieling’ werd donderdag geopend in het Centrum voor Beeldende Kunst in Amsterdam-Oost als onderdeel van de documentaire over Astrid Roemer die in december in première gaat.

 

Astrid Roemer Esiri Erherienne-Essi 2015-06-18 18.00 (3)

Werk van Wendela de Vries

 

Bij de opening droeg Gerda Havertong gezongen poëzie voor uit Astrid Roemers bundel NoordzeeBlues. Zij werd daarbij op percussie begeleid door Hellen Gill. De expo ter ere van Astrid Roemer is over twee periodes te zien tot eind augustus.

[uit de Ware Tijd, 18/06/2015]

 

Astrid Roemer Esiri Erherienne-Essi 2015-06-18 18.00 (1)

The conversation. olie, inkt en xerox transfer, door Esiri Erheriene-Essi. Foto © Michiel van Kempen

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter