blog | werkgroep caraïbische letteren

Kunstenaars bekritiseren Dobrubeeld op Louis Doedelplein

door Merredith Bruce

Paramaribo – Het Louis Doedelplein bij de kruising van de Zwartenhovenbrugstraat met de Saramaccastraat krijgt een borstbeeld. Niet van Louis Doedel, maar van Robin ‘Dobru’ Raveles. Kunstenaars George Ramjiawansingh en George Struikelblok zijn echter geen voorstander hiervan en zouden een andere plek kiezen.

werkzaamheden_ivm_niuwe_plein_en_dobruborstbeeld_in___8__Detailfoto

Het Louis Doedelplein op de hoek van de Zwartenhovenbrug- en Saramaccastraat krijgt een complete facelift. Er komt uiteindelijk ook een beeld van Dobru te staan. Foto: Irvin Ngariman

“De plek (Louis Doedelplein,…red) kent zijn eigen geschiedenis, dus ik zou ervoor kiezen om het borstbeeld van Dobru op een neutrale plaats te zetten”, zegt Struikelblok.

Collega Ramjiawansingh is van mening dat het plein in het uiterste geval misschien de naam van Dobru zou kunnen dragen. “Of je vernoemt het plein naar de persoon van wie het borstbeeld daar komt te staan of je zet het borstbeeld op een andere plek”, luidt zijn advies.

Henk Herrenberg van het Kabinet van de President kondigde het beeld van dichter aan tijdens een Dobru Neti in april. Hij heeft er geen moeite mee dat er een beeld van een andere held op het plein komt te staan. “Als er in de ‘Hall of Fame’ in Amerika allerlei grote sterren komen te staan, waarom kan dit dan niet”, redeneert hij. Volgens Herrenberg moet het daarom geen probleem zijn om dit op deze manier te doen.

Het plein ondergaat momenteel een complete metamorfose. Het oude politieposthuis is in verband daarmee met de grond gelijk gemaakt. Herrenberg onthult dat het hele gedeelte vanaf het begin van de Saramaccastraat een facelift krijgt. De N.V. Energie Bedrijven Suriname is de opdrachtgever van het project.

 

[uit de Ware Tijd, 19/06/2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter