blog | werkgroep caraïbische letteren

Kunstenaar Soeki Irodikromo overleden

Dinsdagavond is bekend geworden dat de bekende Surinaams-Javaanse kunstenaar Soeki Irodikromo is overleden. Het nieuws werd bevestigd door de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI). De 75-jarige kunstenaar was ere-lid van deze vereniging.

Soeki Irodikromo

Soekidjan Irodikromo werd op 20 juni 1945 geboren te Pieterszorg in het District Commewijne. Hij behoort tot de generatie die sterk opkwam in de jaren ’60. Irodikromo volgde in Paramaribo de CCS-School voor Beeldende Kunsten van 1963 tot 1967, vervolgens van 1967 tot 1972 aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam de vrije opleiding schilderen en grafiek, een opleiding voor keramiek van 1971 tot 1972, en hij vervolgde zijn studies met een batikopleiding aan de ASRI in Jogjakarta.

Batikdoek van Soeki Irodikromo

Na zijn verblijf in Indonesië introduceerde hij het batikschilderen in Suriname. Zowel in zijn batikdoeken als zijn olieverfschilderijen en zijn keramiek (vazen en beelden) bereikte Irodikromo een grote productie van een bijna constante kwaliteit. Zijn werk bevindt zich in collecties verspreid over de gehele wereld. Hij maakte ook de illustraties bij verschillende boeken.

[Tekst overgenomen uit de Waterkant, 19 augustus 2020]

Suriname verliest met heengaan ‘Soeki’ een grote zoon

door Raoul Lith

De kunst- en cultuurwereld heeft dinsdag een grote zoon verloren. Kunstenaar Soekidjan ‘Soeki’ Irodikromo is vanmiddag op 75-jarige leeftijd heengegaan. “Het is een heel groot verlies. Oom Soeki is een icoon, een boegbeeld voor de Javaanse kunst en cultuur en zeker voor de VHJI en Sana Budaya ons cultuurcentrum,” zegt Elwin Atmodimedjo, voorzitter van Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI) aan Starnieuws. Hij deelt mee dat de kunstenaar al geruime tijd ziek was. 

Soeki Irodikromo, The stories in my heart, Acryl oo canvas, 100 x 100 cm, 2014
(Readytex Art Gallery)

“Het is een schok, een klap weer voor de cultuurwereld, voor het Surinaamse cultuurveld. Papa Soeki was een groot voorbeeld voor kunstenaars in Suriname. Hij heeft veel initiatieven ondernomen en ook jonge kunstenaars ondersteund,” zegt Elvira Sandie, directeur van Cultuur.  De Cultuur-directeur geeft aan dat veel van zijn kunstwerken in de Staatscollectie staan. “Dat is eveneens de erkenning die hij heeft gehad van de Staat Suriname reeds vóór de onafhankelijkheid al”. 
“Hij heeft nationaal als internationaal bekendheid gegeven aan de Javaanse kunst en cultuur. Met name de tijd die hij heeft doorgebracht in Nederland waarbij hij onderdeel was van het cobra kunst gebeuren. Dat was een grote kunstbeweging in Nederland waar ook een cobra museum is ontstaan in Amstelveen,” vertelt Atmodimedjo. Hij stelt dat de kunstenaar ook in Indonesië bekend staat om zijn werken die hij in Suriname heeft geproduceerd. “In Suriname is hij de vereenzelviging, verpersoonlijking van de Javaanse kunst en cultuur op het gebied van schilderijen, beeld en podiumkunst”. 


Soeki is ook de inspirator geweest voor de volks academie voor de kunst in Sana Budaya. De VHJI-voorzitter geeft aan dat de mogelijkheid bestaat om woensdag het condoleanceregister te tekenen in Sana Budaya. “Wel aangepast, we gaan iedereen vragen zich streng te houden aan de Covid-19 maatregelen. Dus intekenen, afscheid nemen en dan voortbewegen,” merkt Atmodimedjo op.  “We zijn verplicht om inderdaad als Staat te kijken samen met de familie en het cultuurveld, zeker VHJI waar hij heel veel werk heeft verzet samen met zijn dochter, dat we hem waardig naar zijn laatste rustplaats begeleiden” stelt Sandie.

[uit Starnieuws, 18 augustus 2020]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter