blog | werkgroep caraïbische letteren

Kunst, musea en ‘weigeringspraktijken’

Wayne Modest, expert op het gebied van materiële cultuur, zal in zijn lezing ‘Kunst, musea en ‘weigeringspraktijken’ ‘ een pleidooi houden voor meer aandacht voor ‘refusal’ – weigering – binnen het huidige debat over kolonialisme.

Modest vestigt de aandacht op praktijken van ‘refusal’ in heden en verleden. Hierbij sluit hij aan op het werk van wetenschappers die reacties op (koloniale) machtsverhoudingen in een breder kader zien. Weigering maakt net zo goed deel uit van politieke actie, van strijd voor dekolonisatie en zelfbeschikkingsrecht, voor rechten en erkenning, voor het verwerpen van specifieke structuren en systemen.

Met kunst en musea als uitgangspunt stelt Wayne Modest de vraag of ‘refusal’ tot nieuwe inzichten kan leiden in de huidige discussie over koloniale overblijfselen en hun invloed op kwesties zoals erfgoed, burgerschap en het ‘erbij horen’.

Na de lezing gaat Wayne Modest in discussie met Wendelien van Oldenborgh en Lucy Cotter, de makers van project Cinema Olanda.

Moderator: Mitchell Esajas, voorzitter New Urban Collective
Voertaal: De lezing is in het Engels; de discussie is in het Nederlands en Engels.

Over de spreker
Wayne Modest is hoofd van het Research Center for Material Culture, een onderzoeksafdeling van het Tropenmuseum (Amsterdam), Museum Volkenkunde (Leiden) en Afrika Museum (Berg en Dal). Daarnaast is hij bijzonder hoogleraar Material Culture and Critical Heritage Studies aan de Vrije Universiteit.

 

 

Wayne Modest

De Akademie van Kunsten organiseert deze lezing in het kader van het project Cinema Olanda. Dit project van kunstenaar Wendelien van Oldenborgh en curator Lucy Cotter is mede door de Akademie van Kunsten ondersteund.

Cinema Olanda is de Nederlandse inzending voor de 57ste editie van de Biënnale van Venetië 2017, in opdracht van het Mondriaan Fonds. Ze tonen in het Rietveldpaviljoen een architecturale installatie met filmwerken die het moderne zelfbeeld van Nederland ondervragen en verbreden.

Datum en tijd: 14.10.17 19.00 – 20.30 uur (inloop vanaf 18.30 uur)
Locatie: Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143, Amsterdam

Aanmelden
Iedereen is van harte welkom bij deze avond. Deelname is gratis, maar aanmelding is noodzakelijk. Dat kan via het aanmeldformulier op de website van de Akademie van Kunsten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annelies ten Have, annelies.ten.have@knaw.nl of 020 551 0746

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter