blog | werkgroep caraïbische letteren

Kruiden

Schrijfster Denise de Jongh-Rekwest heeft via haar uitgeverij Request Publishing, een nieuw kinderboek uitgegeven in het Papiamentu en Papiamento. De titel is Bebe Bira Bon.

Bebe Bira Bon is een bijzonder boek. Het is een leesboek en tevens een leerboek. In dit boek leren onze kinderen  over enkele kruiden die wij in het dagelijkse leven gebruiken.

Het doel van dit boek is om één gewoonte van onze grootouders, overgrootouders en voorouders bekend te maken en in leven te houden. Het was en is het nog steeds bij enkele mensen de gewoonte om ’s morgens kruidenthee te drinken. Gewoonte heeft te maken met ons cultuur.
Voor het culturele aspect is dit boek bruikbaar voor het educatiegebied Mens en Maatschappij. Het boek is ook bruikbaar voor  de educatiegebieden Mens, Natuur en Technologie en Gezonde levensstijl en Bewegingsonderwijs. De kruiden hebben bijzondere eigenschappen. Ze hebben een genezende werking. De kruiden kunnen ook geplant en verzorgd worden voor eigen gebruik. De kinderen kunnen zelf hun kruidentuintje aanleggen. Naast het culturele aspect en het gezondheidsaspect speelt het sociale aspect ook een rol. Het is gezellig om samen te genieten van een kopje kruidenthee of een andere drank gemaakt van kruiden.

Tamarinde – foto Aart G. Broek

Samen met Niki beleven de kinderen een klein beetje van de kruidenwereld.
Er zijn ook enkele activiteiten die in de klas gedaan kunnen worden. Dit boek werd aan de scholen van Aruba, Bonaire en Curaçao aangeboden tijdens het kinderboekenweek 2022.
Denise hoopt dat dit boek tot meerdere leuke activiteiten of projecten zal leiden en wensen alle kinderen, leerkrachten en ouders veel plezier mee.

on 01.12.2022 at 14:01
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter