blog | werkgroep caraïbische letteren

Krofaya Kromanti presenteert tweede Sranantongo roman

door Stuart Rahan
Zoetermeer – Het werd een niet alledaagse boekpresentatie. Kraswati nanga Kumari: Te Libi Dede is de tweede Sranantongo roman van schrijfster Kromanti Krofaya (Marva Biekman) die op een bijzondere manier ten doop werd gehouden. In de achtertuin tussen het zomerse groen van de familie Biekman in Zoetermeer waren familie, vrienden, kennissen en de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh van Sociale Zaken er getuige van.

krofaya_ki_Detailfoto

Wethouder Sociale Zaken Rabin Balewsingh (achter katheder) reikt de eerste exemplaren uit van‘Kraswati nanga Kumari: Te Libi Dede’. Links luistert Kromanti Krofaya aandachtig naar de uitgesproken waardering. Foto: Stuart Rahan

 

Een plengoffer door Nana Abrewa voor een goede boekverkoop zorgde voor de inleiding van de bijzondere presentatie. Tussen de verschillende hapjes en drankjes door las Kromanti Krofaya gedichten en een stukje uit haar nieuwste Sranantongo roman voor dat met genoegen door de aanwezigen werd aangehoord, getuige het spontane applaus.

Kraswati nanga Kumari: Te Libi Dede vertelt het verhaal van een jonge Kraswati die uitgehuwelijkt wordt aan een Hindostaanse man, ruim twee keer zo oud was zij zelf. Het vijftienjarige Hindostaanse meisje protesteert omdat zij het liefst met een ‘blakaman’ wilde trouwen. Helaas had haar vader de huwelijksdeal al beklonken voor vijf stieren. Kraswati’s protest eindigt in een mislukte zelfmoordpoging.

Het verhaal is geschreven door de afro-Surinaamse Kromanti Krofaya. Het werd door de Hindostaans-Surinaamse wethouder Baldewsingh en schrijver drs. Romeo Grot als zeer positief werd verwelkomd. Reden voor Grot om de gasten te vragen voor een donatie voor een advertentie. Daarin zal de Nederlandse staat worden gevraagd openheid van zaken te geven rond de moord op protesterende Hindostaanse contractarbeiders aan het begin van de vorige eeuw op plantage Mariënburg. De exacte locatie waar de slachtoffers begraven liggen is volgens Romeo Grot van belang voor hun zielenrust en de nabestaanden.

 

De roman is uitgegeven in eigen beheer en te bestellen via krofayakromanti@gmail.com [red. CU].

[uit de Ware Tijd, 28/06/2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter