blog | werkgroep caraïbische letteren

Kritiek op onderdeel bezoek koninklijke familie aan Curaçao

Eén van de activiteiten van de koninklijke familie die komende week zijn gepland tijdens het bezoek aan Curaçao, ligt onder vuur vanwege ‘karikaturale ongevoeligheid’. Het gaat om het beschilderen van een zogeheten Chichi.

Chichi

Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vanochtend op Bonaire officieel begonnen aan het tweeweekse bezoek aan het Caribisch deel van Nederland. Woensdag komen ze aan op Curaçao. Een dag later staat daar het beschilderen van een Chichi op het programma. 

‘Karikatuur van zwarte vrouw’

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is een Chichi ‘een typisch Curaçaose sculptuur die de verantwoordelijke oudere zus in het gezin symboliseert’. Maar critici zeggen dat het een ‘karikatuur’ is van ‘een zwarte vrouw met haar benen wijd gespreid en grote borsten prominent tonend’.

De tegenstanders noemen dit ongepast in een tijd waarin de bevolking van Curaçao bezig is met het verwerken van het slavernijverleden, onder meer door de excuses van premier Mark Rutte vorige maand. Een galeriehoudster gaf de aanzet voor het protest.

Onder meer op sociale media krijgt de galeriehoudster steeds meer bijval van mensen die in de voorstelling van de Chichi helemaal geen symbool zien van de verantwoordelijke oudere zus. Ze noemen het karikatuur die in strijd is met ‘de zoektocht naar gelijkwaardigheid en het zelfrespect van de zwarte bevolking’.

Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat het programma door de eilanden zelf is samengesteld en wil verder niet ingaan op de ophef.

[Tekst van RTL Nieuws, 28 januari 2023]


Het Verhaal Achter de Curaçaose Chichi Sculpturen

door Omaily Lucas

Kunst kan vele vormen aannemen, maar een van de mooiste vormen kunst kan nemen is wanneer het een tastbare weerspiegeling van de cultuur van een land wordt. De Curaçao Chichi ® sculpturen, een populair souvenir op het eiland, zijn het perfecte voorbeeld van dit soort kunst. De Curaçao Chichi ®- sculpturen zijn een letterlijke vertaling van de lokale cultuur of Curaçao. Het is een leuk souvenir of cadeau om mee naar huis te nemen na een onvergetelijke vakantie op Curaçao.

Wat Betekent een Chichi?

Eén ding dat je moet weten over de Latijns-Amerikaanse / Caribische cultuur is dat we vaak namen hebben voor mensen, afhankelijk van hun “functie” in het gezin. Op Curaçao heette de oudere zus van het gezin “Chichi”. De Curaçaose Chichi® op Curaçao vertegenwoordigt dus ook een oudere zus. Een sterke, trotse, wellustige Caribische vrouw.

Het handgemaakte sculptuur toont zowel de levendigheid als de kracht van de oudere zus van het gezin. Tegelijkertijd toont het de openheid en openhartigheid van een oudere zus. Het is de persoon die de moeder ondersteunt, voor de kleine broers en zussen zorgt en veel verantwoordelijkheden neemt naast de ouders.

De Maker(s) van de Curaçaose Chichi- sculpturen

Het handelsmerk Chichi® werd voor het eerst gemaakt en ontworpen door de getalenteerde kunstenaar, Serena Israel. Zij mengde haar Duitse achtergrond en haar Caribische omgeving in haar werk. Zij werd ook geïnspireerd door het werk van beroemde kunstenaars zoals Venus van Willendorf, Fernando Botero en Niki de Saint Phalle, om de Curaçaose Chichi te maken en voegde nog haar eigen authenticiteit en creativiteit toe.

Toch is de creatie van de Chichi-poppen die je vandaag ziet niet alleen het resultaat van alleen Serena’s werk, maar ook van de vele getalenteerde vrouwelijke schilders die zij heeft opgeleid. Schilders met eigen kleurrijke stijl, passie voor de kunst en toewijding om een ​​mooie en levendige sculptuur te creëren.

Serena’s Art Factory

De Curaçao Chichi® worden gemaakt bij Serena’s Art Factory aan de oostkant van het eiland, net naast de Aloë Vera-plantage en de struisvogelpark op Curaçao. De Art Factory beschikt over een prachtige winkel en uitzicht op hun werk en hun werkplek.

[Overgenomen van Curacaoactivities, 23 januari 2023]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter