blog | werkgroep caraïbische letteren

“Kritiek blijft achter bij enorme ontwikkeling beeldende kunst”

door Diederik Samwel

“Op het gebied van beeldende kunst gebeurt momenteel ontzettend veel in Suriname. Er komen steeds meer exposities en daar komen ook nog eens een hoop mensen op af. Ik heb begrepen dat er bij de laatste expositie van George Struikelblok vijfhonderd man bij de opening waren. Massa’s Nederlandse kunstenaars zouden daar razend jaloers op zijn. Ik heb alleen het idee dat het schrijven over kunst achterblijft bij deze ontwikkeling.”

Kunstcriticus Rob Perrée

Dat zegt de Nederlandse kunstcriticus Rob Perrée die de laatste jaren regelmatig naar Suriname komt vanuit zijn belangstelling voor Afro-Amerikaanse kunst. Perrée constateert deze week dat ook de overzichtstentoonstelling ‘Kibii Wi Koni Marcel Pinas The Event’ veel publiek naar het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken trekt. Volgens de criticus zou de pers daar meer mee kunnen en moeten doen. Niet alleen door een verslag te schrijven of te filmen van een expositie. Maar vooral ook door het tentoongestelde werk in perspectief te plaatsen en er een duidelijke mening over naar buiten te brengen.

“Die grote belangstelling voor beeldende kunst moet je ondersteunen met goede, gefundeerde kritiek. Om het publiek hier en daar te sturen, aanknopingspunten te bieden en iets toe te voegen aan een tentoonstelling. Ook voor een kunstenaar is goed onderbouwde kritiek belangrijk. Het kan stimulerend werken. En het scheelt toch of je als artiest met een pakket recensies en kritieken onder de arm de grens over kunt gaan.”

Perrée zou als criticus en als docent graag een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kunstkritiek in Suriname. In Nederland geeft hij masterclasses aan mensen die zijn afgestudeerd in kunstgeschiedenis en al langer tentoonstellingen bezoeken en zich in beeldende kunst verdiepen.
Momenteel is hij in gesprek met een aantal kunstenaars en journalisten om eventueel workshops of masterclasses in Suriname te komen geven. De vraag is op welk niveau. Het vak ontbreekt in het curriculum van de opleiding voor journalistiek. Kunstgeschiedenis maakt wel deel uit van het onderwijsprogramma van de lerarenopleiding.

[van Starnieuws, 25 juni 2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter