blog | werkgroep caraïbische letteren

Krasheid of kuisheid?

door Seshma Bissesar

Taboes – We horen wel eens de opmerking dat je te kras overkomt of te preuts doet. Als het aankomt op het onderwerp seks zal je diverse meningen en opvattingen te horen krijgen en soms krijg je helemaal niets te horen, omdat de persoon te verlegen is om erover te praten. Niet iedereen staat te trappelen om openlijk te praten over bijvoorbeeld masturberen, viagra’s en orgasmen. PP ging op pad. Praten goed, maar op de foto is nog net een stap te ver.

 

Heel ontspannen zit Natasha Baboeram (54) in haar fauteuil in de voorkamer. Een bakje koffie staat uitnodigend te wachten, terwijl het hare al half leeg is. Op tafel staat een stapel magazines. De voorpagina van de bovenste houdt de aandacht vast: een naakt koppel in innige omhelzing, elkaar hartstochtelijk zoenend. Hier valt een spannend verhaal te krijgen, lijkt het te beloven. “Geniet je?” vraagt Natascha ondeugend, afgaand op mijn blik. “Yesss”, zeg ik terwijl ik plaats neem.

Ze was veertien jaar toen ze op zoek ging naar meer informatie over seks. Ze had haar eerste menstruatie gekregen en wilde gewoon alles weten wat haar bezig hield. “Vooral waarom al die elektronische schokjes door me heen gingen, als ik naar mijn mannelijke leeftijdsgenoten keek”, zegt ze lachend.

c6dc5eb0-5b44-11e3-92f4-c7821d323a44

Toen Natascha opgroeide werd er binnen het gezin nauwelijks gesproken over seks. Volgens haar heeft het te maken met de Hindostaanse cultuur, waarin praten over seks bij vele gezinnen nog steeds een taboe is. “Vroeger was het erger. Nu zie je hier en daar veranderingen, maar het is nog niet wat het wezen moet”, vindt Natascha. Juist omdat haar ouders nauwelijks over seks spraken werd ze steeds nieuwsgieriger. Op haar achttiende heeft ze toen haar “slag geslagen”. Haar eerste vriend ontmaagde haar. Natuurlijk wisten haar ouders dit niet, anders was het “gedaan” met haar. “Mijn vader en moeder zouden mij killen.”

Zonder liefde
Als enige dochter werd van haar verwacht dat ze gefocust was op haar studie. Jongens, vriendjes en liefde zouden haar daarvan afleiden. Haar droom was arts te worden en die heeft zij ook waargemaakt. “Mijn ouders waren wel heel lief en zorgzaam hoor”, benadrukt ze. Haar seksuele ervaringen zijn echter niet altijd mooi geweest. “Mijn eerste vriend was een hel. In het begin was hij heel lief, maar daarna werd hij jaloers en schold mij vaak uit. Ik voelde plotseling die passie niet meer. Hij werd ruw en behandelde me als een hoer in bed, zonder gevoel en zonder liefde. Hij beledigde mij ook.”

Waarom haar eerste vriend zo een gedrag vertoonde heeft zij nooit achterhaald. Achteraf besefte ze dat ze die relatie aanging uit seksuele nieuwsgierigheid. Ze hield het zes maanden uit. “Ik had enkele kortstondige relaties daarna, maar voelde me niet thuis bij die mannen.”

Natasha was in geen van de relaties zichzelf tijdens het liefdesspel. Ze voelde zich niet op haar gemak en geen van de mannen konden haar orgasmen bezorgen. “Pas nadat ik mijn huidige man ontmoette ontdekte ik wat klaarkomen was. Je kent dat toch? Van die heerlijke elektrische schokken die door je hele lichaam gaan, die je laten sidderen en uitgillen van genot”, zegt ze terwijl haar hele gezichtsuitdrukking levendiger wordt en er een blos op haar wang verschijnt. Hoe beter de communicatie, hoe openlijker je naar elkaar toe wordt en hoe meer je kan genieten van elkaar in een relatie, zegt ze.

“Een vrouw moet haar lichaam goed kennen, ze moet niet schamen zichzelf te ontdekken, want hoe meer je over je eigen seksuele behoeften te weten komt, hoe zelfverzekerder je raakt.” En natuurlijk moet je de juiste partner vinden die je lichaam begrijpt, die openstaat voor jou en die je liefdevol behandeld, geeft ze ook mee. “Dan pas geniet je echt van seks”. Als moeder van twee jonge meisjes heeft ze zelf altijd openlijk over seks gesproken en tegelijkertijd haar dochters de juiste begeleiding gegeven. “Seks, daarover moet je kunnen praten met een ieder. Met je ouders, met je kinderen en vooral met je partner”.

 

soa-2

‘Je moet je wildste fantasieën kunnen waarmaken in bed, des te gelukkiger je bent’
Roberto Stroom ontmoeten we aan de Waterkant, helemaal op zijn gemak leunend tegen de nieuwe oeverwering. Zijn biertje is inmiddels al half leeg. Stroom heeft zeker vijf tot tien vrouwen gedag moeten zeggen, omdat zij hem te wild vonden. “Volgens hun hield ik er een wild leven erop na. Ik vind van niet. Ik vind dat ik geniet van seks.” Of het nu gaat om orale, anale of vaginale seks; je moet volop kunnen genieten ervan. “Je moet je wildste fantasieën kunnen waarmaken in bed”, vindt Roberto.

Daarvoor moet je wel een partner hebben die even ondeugend is. “Mijn vrouw en ik hebben zelfs seksclubs bezocht, waar we van partners zijn gewisseld. Het moet toch kunnen? Natuurlijk moet je partner dat ook willen en er geen spijt van krijgen.” Mannen kijken volgens Roberto anders naar seks. “Mannen willen met zoveel mogelijk vrouwen naar bed en kiezen uiteindelijk gewoon de lekkerste en de ondeugendste”, zegt hij terwijl zijn ogen glimmen. Hoe meer je je fantasieën waar kan maken, hoe gelukkiger je je voelt, maar ik moet wel zeggen dat niet elke vrouw dat op prijs stelt.”

Een vrouw een goed orgasme bezorgen is altijd het belangrijkste bij hem. “Dat geeft je als man een goed gevoel. Wanneer ze niet klaarkomt, voel je je niet compleet.” Dat er koppels zijn die af en toe het gezelschap opzoeken van een derde persoon erbij, vindt hij heel normaal. “Kijk als je erover fantaseert moet je het natuurlijk doen, want je fantasie prikkelt je en dat komt ook niet zomaar”, zegt hij schouderophalend.

 

Bomgezellig
Toch begrijpt Roberto dat niet iedereen happig is voor een trio. “Maar het is bomgezellig. Welke man wil niet met twee vrouwen tegelijkertijd doen en welke vrouw wil niet twee mannen in bed hebben? Ik denk dat iedereen hierover fantaseert, maar niet iedereen praat erover”, zegt hij met een grijns. Volgens Roberto is Suriname beslist niet achter als het aankomt op seks. “Wij praten wel weinig erover en houden zaken die extreem kunnen overkomen bij anderen voor onszelf, terwijl het best zo kan dat anderen gewoon hetzelfde doen wat jij doet.”

De vele vooroordelen die er zijn over de penis van zwarte en Aziatische mannen, noemt hij een joke. “Das gewoon een lachertje. Mannen die opscheppen praten veel over de lengte van hun penis, maar het heeft echt niets met lengtes en met rassen te maken. Het gaat om het beminnen. De vrouw een zo goed mogelijk gevoel te geven”, zegt hij terwijl hij in één teug het resterende bier naar binnen werkt. Hij wenkt voor een tweede bier. “En als je haar een goed gevoel heb gegeven komt ze weer terug bij je”, voegt hij eraan toe.

Een groot bewijs dat Suriname al heel vrij denkt als het aankomt op seks, zijn de verschillende short-time hotels of pensions die Suriname rijk is, vindt Roberto. In menige buurt is zo een motelletje waar je je kan terugtrekken. ‘Discretie gegarandeerd’ staat er meestal met grote letters op de borden. Ze zijn niet altijd te herkennen, vanwege de grote hoge poorten. Maar als je eenmaal ervoor staat, gaan ze binnen enkele seconden open, waarna je naar binnen rijdt en je auto tot voor de kamer kan parkeren. Zowel aan de linkerkant als de rechterkant wordt je afgeschermd met gordijnen.

Meestal loopt er meteen iemand naar de kant van de bestuurder, tikt op het ruit, neemt het tarief van een uur in ontvangst, waarna de sleutel van de kamer wordt overhandigd. Door deze discretie zijn de kamers vooral geliefd bij getrouwde mannen die zich met hun “schatjes” terugtrekken. Ook jongeren maken gretig gebruik van deze gelegenheden. “Er is een behoefte aan deze kamers in Suriname en daarom zijn ze er. Zie je mensen klagen over deze hotels? Het zijn net enkelingen die erover klagen, maar de rest houdt zijn mond dicht. Dat vertelt toch al veel?” merkt Roberto op.

Dat Suriname openstaat voor de pensions vindt ook de deken van orde van advocaten Harish Monorath. “Een verschijnsel doet zich pas voor als dit wordt geaccepteerd. De samenleving heeft de pensions reeds lang geaccepteerd”. Dat geeft al aan dat een groot deel in Suriname vrij en open denkt over seks. Volgens Monorath zoeken de jongeren deze gelegenheden op omdat de ouders het niet toelaten dat zij seks in huis hebben. “Zou jij willen dat je kinderen thuis zouden seksen, terwijl jij er bij bent. Nee toch? Daarom gaan de jongeren naar dit soort plaatsen.” Dat geeft volgens hem duidelijk aan dat zowel jongeren als ouderen vrijer en ruimer denken over seks.

[uit de Ware Tijd, 10/09/2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter