blog | werkgroep caraïbische letteren

Kotomisi Grand Gala in Rotterdam

Je kijkt je ogen uit bij dit Kotomisi Grand Gala 2017! Bij de modeshow is de ‘koto’ in volle glorie te bewonderen. En voor wie het nog niet weet: de ‘koto’ is een traditioneel kledingstuk in Suriname en wordt nog steeds gedragen bij feestelijke gelegenheden. De dames die een koto aan hebben worden ‘kotomisi’ genoemd (misi = mevrouw). Er bestaan koto’s voor verschillende gelegenheden, o.a. de verjaardagskoto, werkkoto, rouwkoto, trouwkoto.
De ontwikkeling van de koto als kledingstuk is niet gestopt maar gaat nog steeds door. Tegenwoordig wordt de traditionele én moderne koto vooral gedragen bij feestelijke gelegenheden zoals verjaardagen, trouwerijen of dansfeesten.

 

.

Ook de bijbehorende hoofddoek, de ‘angisa’ heeft een speciale betekenis. Het vouwen van deze hoofddoeken is een speciale kunst die mondeling wordt overgedragen en nog steeds onderwezen wordt. Ook bij dit Grand Gala is een workshop om het vouwen van de angisa te leren.

Kom en geniet van een prachtige show met kleurrijke Surinaamse kleding, traditionele- én moderne muziek, een Afro-Caribische Markt, workshops en nog veel meer!

Programma van de dag:
– Kotoshow
– MC Dino Burnett
– Black Harmony – traditional Afro-Suriname songs
– Nana Markelo – spiritual motivation by clothes
– Talkshow met StanvasteRadio.nl
– Bizz Networking
– Sabakoe – koto dance music
– Wojo Caribe – Afro Caribbean Market
– Workshop – angisa binden
– Fotoshoot & Kotomisi Award 2017

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter