blog | werkgroep caraïbische letteren

Koloniale jeugdboeken vanuit hedendaags perspectief

Op 10 november 2023 organiseert de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur in de Universiteitsbibliotheek Leiden een studiedag over Koloniale jeugdboeken vanuit hedendaags perspectief. In het programma is niet alleen aandacht voor het traditionele “witte” perspectief op de koloniën, maar wordt ook belicht hoe de oorspronkelijke inwoners hun geschiedenis beleefden. Het denken langs raciale lijnen was verankerd in de maatschappij en werd onder andere verwerkt in sfeerverhalen. Maar boeken bevestigen niet alleen de heersende cultuur. Er zijn ook verhalen van troost of bevrijding. Aan de hand van uiteenlopende kinder- en jeugdboeken leren we de verschillende invalshoeken kennen. Niet alleen Nederlands-Indië, maar ook Zuid-Afrika en Suriname/Caraïbisch gebied komen aan bod.

Programma

10.30 – 11.00 uur                Inloop + koffie/thee
11.00 – 11.15 uur                Opening
11.15 – 12.00 uur                Rick Honings: Met Ot en Sien naar Indië. Een postkoloniale blik op koloniale kinderboeken
12.00 – 12.30 uur                Dirk J. Tang: Ontsnapt en nog steeds gevangen. Marrons in jeugdliteratuur

12.30 – 13.30 uur                Lunchpauze

13.30 – 14.00 uur                Helma van Lierop-Debrauwer: Schrijven over andere culturen rond 1900. De Oehoehoe-verhalen van Nynke van Hichtum
14.00 – 14.30 uur                Lisa Aarsen: Een ‘vergeten’ prijs: de invloed van de literaire Garoedaprijsvraag op het beeld van kolonialisme in Indische kinderboeken

14.30 – 15.00 uur                Pauze

15.00 – 15.30 uur                Michiel van Kempen: Wrange fondant. Koloniale kinder- en Jeugdliteratuur
15.30 – 16.00 uur                Lieke van Duin: Anansi als antikoloniale volksheld
16.00 – 16.15 uur                Afsluiting

Kosten

Deelname aan de studiedag kost € 15,- per persoon voor donateurs en € 20,- voor niet- donateurs. We verzoeken u de deelnemerskosten van tevoren over te maken op NL88 INGB 0002 348552 t.a.v. de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur o.v.v. uw naam.

Aanmelding

Iedereen die aan de studiedag wil deelnemen, wordt verzocht zich voor 20 oktober aan te melden via een mailtje naar stichtingGKJ@gmail.com. Als u iemand mee wilt nemen, is dat natuurlijk mogelijk (graag even aangeven in de aanmeldingsmail). Na aanmelding ontvangt u een bevestigingsmail. Uw aanmelding is definitief na ontvangst van uw betaling.

Boekentafel

Op deze studiedag zullen we weer een boekentafel inrichten. Als u enkele boeken heeft waarvan u afstand wilt doen en mogelijk iemand anders blij mee kunt maken, neem ze dan gerust mee. Wilt u boeken waar geen belangstelling voor is s.v.p. na afloop weer mee naar huis nemen?

Met vriendelijke groeten, namens het bestuur,

Lineke de Vries

Adres en bereikbaarheid

De studiedag vindt plaats in de Vossiuszaal van de Universiteitsbibliotheek, Witte Singel 27 te Leiden. Via https://www.universiteitleiden.nl/locaties/universiteitsbibliotheek#tab-1 kunt u uw route plannen. Bijna alle parkeerplekken op straat zijn voor vergunninghouders. Bezoekers aan de stad kunnen terecht in de parkeergarages. Verder is Parkeerterrein Haagweg een goede optie: vlak bij de UB en een busje brengt u naar de UB. Aan de achterzijde van de UB (Maliebaan) zijn parkeerplekken waar u via een betaalpaal kan betalen.

Als u met de trein komt: Aan de voorzijde van het Centraal Station vindt u alle bussen. Arriva bus 3 richting Station De Vink brengt u naar de Witte Singel. U stapt uit bij bushalte Witte Rozenstraat. Vandaar is het nog twee minuten lopen.

Lunch

In de UB is een café aanwezig. Lunchen is mogelijk in het Lipsius gebouw (Cleveringaplaats 1), Hortus Grand Café (Rapenburg 73) of het Grand Café Pakhuis (Doelensteeg). Alle zijn in de omgeving.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter