blog | werkgroep caraïbische letteren

Koloniale Banden op de Dag van het Kasteel (2e Pinksterdag/ 10 juni)

De Nederlandse Kastelen Stichting, organisator van de Dag van het Kasteel, heeft dit jaar het onderwerp Koloniale Banden op de agenda gezet! Aan mij de eer locaties te interesseren en mede het programma te ontwikkelen. Het is gelukt: op zeven buitenplaatsen brengen historici, musici en performers op 10 juni 2019 de relatie van de locatie met de koloniën indringend tot leven.

 

Arnold Veeman

Tweede Pinksterdag 10 juni a.s. presenteert de Nederlandse Kastelenstichting (NKS) voor de twaalfde keer het landelijk publieksevenement Dag van het Kasteel. Vele kastelen, buitenplaatsen en landgoederen openen hun poorten. Bij het jaarthema Over de grens ontwikkelde de NKS verschillende programma’s. Het programma Koloniale banden zal tot dusver onbekende geschiedenissen op zeven historische locaties op unieke wijze voor het voetlicht brengen.

Het programma Koloniale banden gaat over een onderbelichte kant van kastelen en buitenplaatsen. Wat komen wij te weten over Afrikaanse bedienden op schilderijen? Wat is bekend over baron Van der Capellen en Ourika, die als jong meisje uit Papua werd ontvoerd? Hoe verging het Louis Alons uit Curaçao, die werd meegenomen naar Veenborg Welgelegen?

Met verhalen en muziek komen de geschiedenissen van zeven verschillende kastelen en buitenplaatsen tot leven. Historici en performers belichten deze geschiedenissen vanuit meerstemmig perspectief, waaronder spreker Wim Manuhutu, historica Dineke Stam, acteur Mike Ho Sam Sooi, singer-songwriter Shishani, kunstenaar Verno Romney en musicus Arnold Veeman.

 

Shishani. Foto © Chris Filippo. Overgenomen met toestemming Koloniale Banden/Mok.

De volgende locaties doen mee aan het programma Koloniale banden: Buitenplaats Spijkerbosch en Landgoed Singraven in Overijssel, Landgoed Vollenhoven in Utrecht, Borg Welgelegen en Huis Nienoord in Groningen, Huys Ten Donck in Zuid-Holland en landhuis Djoerang in Gelderland. Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met Ineke Mok van het bureau Cultuursporen.

Voor tijden, tickets en meer info: klik hier
Combineer je bezoek met een fietstocht, bewonder de tuinen of ga naar nog een buitenplaats. En je hebt een topdag!

Spijkerbosch. Foto © B. Joustra, met toestemming Koloniale Banden/Mok.

Ineke Mok

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter