blog | werkgroep caraïbische letteren

Ko de Kikker reist naar Curaçao

Rotterdam – Een Rotterdamse Illustrator, Ralph van Horssen, wil onder de jeugd meer wederzijds begrip kweken voor de Nederlandse kinderen met diverse culturele achtergronden. Dit doet hij met een reeks prentenboeken over een kikker die de hele wereld rondreist.

Ko de Kikker reist in de kinderboekenreeks naar bijzondere landen waar veel bi-culturele Nederlandse kinderen hun wortels hebben. Voor het eerste boekje kiest van Horssen voor Curaçao: “Dat is het land van mijn vrouw met wie ik kinderen heb. Zodoende weet ik dat zowel zijzelf als andere kinderen uit de klas behoorlijk wat vragen hebben over het land van hun moeder.”

Ko vertrekt van het regenachtige Nederland naar het zonovergoten Curaçao. Daar bezoekt Ko de Kikker de bekende plekken op het eiland die hij in zijn boek illustreert met kleurrijke tekeningen. Ko maakt onderweg kennis met verschillende dierenvriendjes die ook in het echt op het eiland wonen. De dieren leren Ko een paar woorden Papiaments. De kinderen maken op die manier kennis met de Curaçaose natuur en cultuur.

“Een leuk verhaal voor kinderen die al veel weten over Curaçao, maar nóg belangrijker voor kinderen die nooit in aanraking zijn gekomen met de cultuur van ‘de ander’”, aldus Van Horssen: “De kinderen verbreden hun horizon als zij op jonge leeftijd kennismaken met andere culturen. Culturen van kinderen met wie zij binnenkort samen hetzelfde klaslokaal moeten delen. Dit is natuurlijk prachtig voor de ontwikkeling van een persoonlijkheid, maar vooral ook voor onze samenleving.”

Als bewoner van een grote stad en zelf vader van bi-culturele kinderen heeft van Horssen meegemaakt hoe de kloof tussen culturen groter werd: “Ik denk dat we bij de jeugd moeten beginnen, laat ze zo vroeg mogelijk kennis maken met verschillende culturen. Dat is het beste medicijn tegen de discriminatie en vooroordelen. Kinderen zijn qua aanleg ook helemaal niet bevooroordeeld. Dat komt pas op latere leeftijd als gevolg van wat ouders en media hen leren.”
De illustrator heeft in eerste instantie gekozen voor een boek over Curaçao omdat dit hem persoonlijk raakt, maar wil het hier niet bij laten: “Je moet ergens beginnen, maar als de crowdfunding voor Ko de Kikker een succes wordt? Dan wil ik sowieso een vervolg maken met reizen van Ko de Kikker naar heel andere landen en culturen. Denk daarbij aan de Marokkaanse, Turkse of Surinaamse cultuur. Iedere cultuur heeft iets moois en eigens wat ik de kinderen wil laten zien.”\

Ralph van Horssen is bezig met crowdfunding voor dit prentenboek. Met dat geld wil hij de eerste boeken laten drukken en alvast beginnen aan een vervolgreeks. Wil je meer weten over dit prentenboek? Bezoek dan www.voordekunst.nl via deze link

[uit De Havenloods, 18 maart 2020]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter