blog | werkgroep caraïbische letteren

Kleurrijk Koninkrijk

Schilderijen en objecten van José Maria Capricorne

Op 14 december 2022 opent op Paleis Kneuterdijk te Den Haag – ook ter gelegenheid van de viering van Koninkrijksdag 2022 de expositie Kleurrijk Koninkrijk.

Deze expositie is mede is op verzoek van vice-president van de Raad van State, de heer Thom de Graaf samengesteld door mij, als curator,  in nauwe samenspraak met José Maria Capricorne en zijn dochter Nilka.

Op 25 december viert Capricorne zijn 90ste verjaardag. Hij is geboren op Curaçao en groeide op in de volkswijk Otrabanda, waar zijn vader een timmermansbedrijf had. De familie van zijn moeder komt van plantage Waterloo, Suffisant, reden van kleins af aan zijn liefde voor de natuur.
De zo bekende, picturale beeldtaal van Capricorne begint wanneer hij als decoratieschilder gaat werken bij de Eerste Curaçaose Aardewerkfabriek (1951-1953). Door gebrek aan werk wordt hij genoodzaakt te gaan werken in Brazilië in 1954. Hierna verhuist hij naar Nederland waar hij zijn studie aan de Amsterdamse Grafische School in 1958 afrondt en gaat werken als reclameontwerper en kunstschilder.
Als hij in 1968 terugkeert naar Curaçao voelt hij de sociale spanningen die op dat moment heersten. Van die periode dateren ook verschillende van zijn werken. Hij raakte betrokken bij de oprichting van de Curaçaose Academie voor Beeldende Kunsten (Akademia di Arte), waarvan hij, met enkele korte onderbrekingen, van 1970 tot 1988 directeur was. In 1993 verhuist het gezin terug naar Nederland vanwege hun zoontje die kort daarna overleed. Capricorne is nog dagelijks bezig met tekenen en schilderen in zijn geliefde Nijmegen. Curaçao blijft het focus voor zijn kunst.

Jose Capricorne en Lusette Verboom

In 1985 werd hij onderscheiden met de Cola Debrotprijs, de bijzondere cultuurprijs van de toenmalige Nederlandse Antillen, toegekend voor zijn inspanningen op het gebied van het kunstonderwijs. In 1988 ontving hij de Lustrum prijs van het Curaçaosch Museum voor zijn gehele oeuvre als beeldend kunstenaar. Ook zijn er verschillende monografieën over de kunstenaar verschenen.
Het is het magisch realisme dat het werk van Capricorne zo bijzonder maakt. Hij schept een unieke droomwereld waarin mensen overgaan in fantasiefiguren, de natuur en geschiedenis. Zijn exposities zijn talrijk, zowel binnen als buiten Nederland. Deze expositie bij de Raad van State in Den Haag is zeker een bekroning waarbij we als toeschouwers mogen genieten van een rondreis door meer dan 60 jaar kunstenaarsschap van deze bijzondere Yu di Tera.

Aangezien de opening van de expositie beperkt is tot een maximaal aantal bezoekers, krijgen liefhebbers van het werk van Capricorne de gelegenheid om de expositie in de privé zalen van het paleis te bezoeken op vrijdag 16 december van 16- 17 uur waarbij ik persoonlijk daar zal zijn om u rond te leiden. Voor informatie over de werken die te koop worden aangeboden kunt u contact opnemen: info@galleryalmablou.com / tel. +599 94628896

De expositie is tot eind januari 2023 tijdens kantooruren te bezichtigen bij de Raad van State, ingang Kneuterdijk 22, Den Haag.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter