blog | werkgroep caraïbische letteren

Kleurrijk gelijk

Doe mee aan Write & Unite! Schrijf een verhaal voor peuters (1 tot 3 jaar) of kleuters (4 tot 6 jaar) met als thema Kleurrijk Gelijk: gelijkwaardigheid voormensen met alle huidskleuren, en misschien wordt jouw verhaal wel uitgegeven als prentenboek!
Poster Write Unite NL print FINAL

Door voorwaarden van onze financierders mogen dit jaar alléén mensen meedoen die legaal in het Koninkrijk der Nederlanden verblijven inclusief de Caribische gebieden: Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Zowel amateurs als professionele schrijvers, ongeacht hun leeftijd, gender, oriëntatie en achtergrond mogen een peuterverhaal (1-3 jaar) of een kleuterverhaal(4-6 jaar) insturen. Jonge schrijvers zijn in het bijzonder welkom om aan onze wedstrijd deel te nemen!

Tussen 2015 – 2024 wordt het Internationaal Decennium voor Mensen van Afrikaanse Afkomst gevierd. Om het decennium mee te vieren, om de Nederlanders met een Afrikaanse afkomst in het zonnetje te zetten en om bij te dragen aan inclusie van alle zwarte inwoners van Nederland, hebben wij voor het thema ‘Kleurrijk Gelijk’ gekozen.

Nederland is daarnaast, net zoals vele andere landen partij van het “International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination-CERD”, neemt maatregelen op het gebied van onderwijs, onderwijs, cultuur en informatie, ter bestrijding van vooroordelen die leiden tot rassendiscriminatie en begrip, tolerantie en vriendschap tussen landen en raciale of etnische groepen bevorderen (artikel 7 van CERD). Met het thema van deze kinderverhalenwedstrijd willen wij op een laagdrempelige en leuke manier aan dezelfde doelen bijdragen. Alsook de beginselen van gelijkwaardigheid en gelijkheid actief uitdragen.

Wij op zoek zijn naar kinderverhalen die de gelijkwaardigheid van mensen met verschillende huidskleuren; in het bijzonder van mensen met een zwarte huidskleur, op een inspirerende manier aan de lezers overbrengen.

De winnende verhalen geven de gelijkwaardigheid van mensen van alle huidskleuren op een leuke, grappig, emotionele, inzichtelijke, verrassende of inspirerende manier weer. Het verhaal draagt bij aan positieve ideeën en gevoelens over zwarte mensen. Tevens promoot het winnende verhaal interraciale contacten en vriendschappen onder kinderen (en de volwassenen die het kinderverhaal voorlezen).

download

Kinderverhalen mogen ingestuurd worden in het Nederlands, Engels of Spaans (de werktalen van Inclusive Works) MITS deze vergezeld worden van een Nederlandse vertaling.

Poster Write Unite EN FINAL

De jury kiest twee winnaars: één uit de peutercategorie (1 tot 3 jaar) en één uit de kleutercategorie (4 tot 6 jaar). Beide verhalen worden als prentenboek uitgegeven, zowel in het Engels als in het Nederlands. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in november 2016. De winnende verhalen worden gepresenteerd aan het publiek en voorgelezen door de auteurs.

  1. Het verhaal richt zich op peuters (1 tot 3 jaar) of kleuters (4 tot 6 jaar);
  2. Het verhaal gaat over wij de gelijkwaardigheid van mensen met verschillende huidskleuren; in het bijzonder van mensen met een zwarte huidskleur en kan dit op een inspirerende manier aan de lezers overbrengen;
  3. Het verhaal telt maximaal 600 woorden (peuters) of 900 woorden (kleuters);
  4. Het verhaal wordt ingestuurd in Nederlands of vergezeld van een Nederlandse vertaling;
  5. Het verhaal bevat geen contextuele beschrijvingen of afbeeldingen;
  6. Het verhaal is niet eerder gepubliceerd;
  7. Het verhaal is ingestuurd voor 1 September 2016 (GMT+1).

Peutercategorie

Gerda Havertong (Voorzitter) – actrice en zangeres

Karen Ghonem – is onderzoeker, publicist, redacteur en adviseur op het gebied van jeugdliteratuur

Murth Mossel – entertainer, duizendpoot, comedian, presentator, mc, muzikant en volgens eigen zeggen een nerd

Quinsy Gario – dichter en performance kunstenaar die van lezen houdt en beeldvorming van jonge geesten wil helpen verrijken

Kleutercategorie

Domenica Ghidei Biidu (Voorzitter) – mensenrechten juriste, moeder van 3 kinderen. Leest graag (kinder) boeken

Gregor Walz – onderzoeker bij kenniscentrum discriminatie Art.1, leest voor aan kinderen van vrienden, en aan zijn vriendin.

Anne-Marijke Podt – raadslid voor D66 in de gemeenteraad van Utrecht; leest graag en zo vaak mogelijk voor aan dochter Neve van 5

Artwell Cain – cultureel antropoloog, onderzoeker en consultant leest graag en schrijft ook korte verhalen

Bella Makatini – winnares peutercategorie internationale kinderverhalenwedstrijd 2014 en moeder van peuter en kleuter.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter