blog | werkgroep caraïbische letteren

Klassieker Wij slaven van Suriname van Anton de Kom in nieuwe uitgave

In 1934 publiceerde Anton de Kom zijn meesterwerk Wij slaven van Suriname, een persoonlijke en algemene geschiedschrijving en een felle aanklacht tegen racisme en uitbuiting. Het was het eerste boek waarin de Surinaamse geschiedenis beschreven werd vanuit antikoloniaal gezichtspunt, door een afstammeling van slaven die de gevolgen van de koloniale overheersing aan den lijve had ondervonden.

De Kom vertelt hoe het Nederlandse koloniale bewind het land en zijn inwoners onderdrukte, en hoe verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen daartegen in opstand kwamen. Met grote eruditie schrijft hij over de verschrikkingen, maar ook over moed, zelfrespect en vrijheid. Bijna 160 jaar na de officiële afschaffing van de slavernij, 86 jaar na publicatie heeft het boek en zijn boodschap niets aan zeggingskracht ingeboet.

‘Als we het hebben over zwarte geschiedenis, denken we vaak aan personen als Martin Luther King, Marcus Garvey, Malcolm X en Rosa Parks. Anton de Kom past met zijn woorden én daden perfect in dat rijtje’, zegt Mitchell Esajas, een van de drie schrijvers die het werk in de huidige tijd plaatsen. Tessa Leuwsha en Duco van Oostrum zijn de twee andere schrijvers die een bijdrage leverden aan deze heruitgave.

Op 22 februari, de 122e geboortedag van Anton de Kom, organiseert The Black Archives in Amsterdam een middagevenement over het gedachtegoed van Anton de Kom. Hier zal de nieuwe editie van Wij slaven van Suriname gepresenteerd worden.

Anton de Kom (1898 – 1945) is een van de belangrijkste stemmen in de antikoloniale beweging van de 20e eeuw. ‘Vrijheidsstrijder, verzetsheld, vakbondsman, activist, schrijver en banneling’ staat er op het voetstuk van zijn beeld in Amsterdam. In de jaren dertig werd De Kom verbannen uit Suriname. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij actief in het Nederlandse verzet. Op 24 april 1945 overleed hij in een Duits concentratiekamp.

Mitchell Esajas is antropoloog, curator en activist. Hij is medeoprichter van The Black Archives, een archief rondom zwart erfgoed. Tessa Leuwsha werkt als cultureel attaché bij de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Ze is documentairemaker, recensent en schrijver van onder meer De Parbo-Blues, Solo en Fansi’s stilte. Duco van Oostrum is universitair hoofddocent Amerikaanse Literatuur aan de Universiteit van Sheffield, gespecialiseerd in Afro-Amerikaanse literatuur.

Persbericht van Uitgeverij Atlas Contact, 23 januari 2020.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter