blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

 

Presentatrice Maartje van Weegen brengt de uitzendingen van het Radio 4-programma De Klassieken vanaf Aruba en Curaçao. Maartje van Weegen is op de Antillen ter gelegenheid van de voorstelling CLAUS! op de Antillen. Ze vervult in het toneelstuk over het leven van Prins Claus de rol van verteller. Dankzij de uitnodiging van premier Eman kan ze De Klassieken zelf blijven presenteren en zal het programma volledig in het teken staan van de eilanden. Met veel Caribische muziek en bijzondere gasten waaronder zangeres Giovanca, acteur Thom Hoffman – die deel uitmaakt van de cast van CLAUS! – en ook de regisseur van het stuk en ex-politicus John Leerdam.
 


Uitzendingen vanaf Aruba

Op donderdag 21 juli zendt De Klassieken uit vanuit cultureel centrum Cas di Cultura in Oranjestad. Te gast zijn onder meer premier van Aruba Mike Eman en de Arubaanse pianist Armand Simon. Aruba heeft lang gevochten voor een status aparte, maar kent inmiddels al vijfentwintig jaar autonomie. Een status waar het land erg trots op is en reden voor de premier om Maartje van Weegen uit te nodigen.
Vrijdag 22 juli is De Klassieken thuis bij galeriehoudster en kunstenares Belinda de Veer in Oranjestad. De Veer is een groot liefhebster van klassieke muziek en wil een klassieke muziekserie opstarten.

Wim Statius Muller; foto @ Joep Pelt

Uitzendingen vanaf Curaçao
Maandag 25 juli wordt De Klassieken uitgezonden vanuit de wijk Otrobanda in Willemstad. Deze wijk staat bekend om haar rijke muzikale traditie. Componist en pianist Wim Statius Muller is geboren en getogen in Otrobanda en is in de uitzending te gast. Hij neemt de luisteraar mee op reis door de klassieke-muziekhistorie van Curaçao. Op dinsdag 26 juli zendt De Klassieken uit vanaf Landgoed Bloemhof. Dit was voorheen een van de kleinere plantages van het eiland. Tegenwoordig dient Landgoed Bloemhof als cultureel centrum. Woensdag 27 juli wordt uitgezonden vanaf de Fortkerk in Willemstad, waar veel klassieke concerten worden gegeven.

In de uitzendingen zijn o.m. de kaha di orgel (doosorgeltje; zie foto rechts) en klassieke muziek op een steelpan te beluisteren.

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter