blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Klassieke en populaire composities uit Curaçao in Concertgebouw, Amsterdam

Op dinsdag 31 mei 2016  vindt in het Concertgebouw, Amsterdam, de uitvoering plaats van: Classic & Popular Compositions from Curaçao; voor kaarten klik hier door. Diverse artiesten brengen onder begeleiding van het Metropole Orkest en onder leiding van Maurice Luttikhuis een muzikaal eerbetoon aan Curaçaose componisten Jacobo ‘Coco’ Palm en zijn familie en Rudy Plaate. Onder anderen Izaline Calister, Maruja Bogaard, Randal Corsen, Norman Morón, Eric Calmes en Pernell Saturnino zullen tijdens dit concert optreden. De presentatie van de avond is in handen van Jandino Asporaat.

Randal Corsen - foto Aart G. Broek - Curacao 2014

Randal Corsen / foto © Aart G. Broek

Jacobo ‘Coco’ Palm (1887 – 1982) is een van de klassieke componisten uit de muzikale Palm- familie op Curaçao. Palm was meer dan 50 jaar organist van de pro-kathedraal St.-Anna op Curaçao. Ook was hij gedurende vele jaren concertmeester van het Curaçaosch Philharmonisch Orkest en gedurende 12 jaar lid van het Curaçaos strijkkwartet. Palm maakte ook naam als componist. Hij is onder andere bekend van nummers zoals ‘Un recuerdo’, ‘Anochi ta di gala’ en ‘Inocencia’. In 1981 werd met hulp van het Prins Bernhard Cultuurfonds een groot deel van zijn partituren uitgegeven in “Obras de Jacobo Palm, album para piano”. Deze muziekbundel bevat 66 van zijn composities. Zijn composities verraden een grondige kennis van de klassieke muziek en een fijn gevoel voor het polyritmisch karakter van de Curaçaose muziek.

Izaline Calister - foto Aart G. Broek 2014

Izaline Calister / foto © Aart G. Broek

Zanger en componist Rudy Plaate componeerde meer dan 400 nummers, variërend van de wals en tumba tot mazurka. Het overgrote deel van zijn nummers gaan, in het Papiaments, over de diepe liefde en bewondering voor zijn muze, het eiland Curaçao. Maar ook actualiteiten, maatschappelijke en politieke onderwerpen op zijn geliefde eiland komen in zijn nummers aan bod. Een van zijn bekendste nummers is ‘Atardi’, na het volkslied misschien wel het populairste nummer van Curaçao, over de typische sfeer op het eiland voordat de zon ondergaat . Andere bekende nummers zijn ‘M’a yega lat’ en ‘Respeta polis’. Naast zanger en componist is Plaate ook bekend als mentor van opkomend jong muzikaal talent zoals het populaire kinderkoor Perlitas.

Eric Calmes - foto Aart G. Broek - Curacao 2014

Eric Calmes / foto © Aart G. Broek

“Classic & Popular Compositions from Curaçao – The works of composers of the Palm Family and Rudy Plaate” wordt mogelijk gemaakt door de stichting Fundashon Bon Intenshon. Met dit concert rondt de stichting een cyclus af, waarin de stichting behalve aan Jacobo Palm en Rudy Plaate ook hulde bracht aan andere invloedrijke Curaçaose musici: Rignald Recordino, Macario Prudencia en Boy Dap.

MUSICI
Metropole Orkest
Maurice Luttikhuis – dirigent
Izaline Calister – zang
Maruja Bogaard – zang
Yumarya Grijt – backing vocals
Tamara Nivillac – backing vocals
Jean-Jacques Rojer – quarta
Randal Corsen – piano
Norman Moron – piano
Eric Calmes – contrabas/electrische bas; bas
Pernell Saturnino – percussie
Vernon Chatlein – percussie

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter