blog | werkgroep caraïbische letteren

Kinderen van de kolonie

Canvas presenteert: Kinderen van de kolonie, De erfenis van Belgisch-Congo, een reeks documentaires uitgezonden vanaf dinsdag 20 november.

KVDK – Imelda Aongako Aroyo – (c) VRT

Na het spraakmakende Kinderen van de collaboratie presenteert Canvas nu de gelijkaardige reeks Kinderen van de kolonie, over een andere controversiële periode in onze geschiedenis.

In 1960 werd Congo na een korte politieke strijd onafhankelijk. Het was voor België het einde van meer dan 75 jaar aanwezigheid in het Midden-Afrikaanse land. In de zesdelige reeks Kinderen van de kolonie blikken twintig getuigen terug op die periode en op de manier waarop de koloniale erfenis hun leven in heeft bepaald. Voor het eerst laat de Vlaamse televisie daarbij ook de Congolese stem uitgebreid aan het woord, altijd met aandacht voor de relevantie vandaag.

Vijf weken lang vertellen mensen die het van nabij hebben meegemaakt, over koloniaal en postkoloniaal Congo. In de zesde aflevering gaan zes Congo-experten dieper in op de postkoloniale beeldvorming en ontrafelen ze waarheid en mythes over Belgisch-Congo.

Kinderen van de kolonie wordt uitgezonden vanaf dinsdag 20 november om 21.15 u. op Canvas en VRT NU. Ten behoeve van Franstalige kijkers biedt VRT NWS de reeks aan met Franse ondertitels op zijn Franstalige site Flandreinfo.be. Ook online, op canvas.be en via de sociale media, gaat Canvas dieper in op de kolonisatie en de invloed daarvan op onze samenleving. Er komt bovendien een debat én een boek rond de reeks.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter