Kinderboekenfestival Wanica
Van de redactie van de Ware Tijd Literair
Van 27 tot en met 30 april werd het Kinderboekenfestival gehouden in Wanica, Lelydorp. We kregen bijdragen erover binnen die laten zien dat het een zeer gevarieerd festival was. Niet alleen over taal, lezen en boeken, maar over veel leerrijke onderwerpen. De kinderen hebben deze keer veel zelf geschreven over wat ze ervaarden. Onder andere in de stand van Indra Hu en dat is uitstekend.
Van Irene Welles-Burke kwam er omstreeks dezelfde tijd een nieuw boek uit, over tienerzwangerschap. Christine F. Samsom bespreekt het in deze aflevering. De doelgroep is onduidelijk en dat is jammer.Het is een belangrijk onderwerp voor jonge mensen. Lezen erover scherpt je bewustzijn en daardoor zul je er eerder toekomen om zwangerschap te vermijden als die nog niet binnen de planning van je leven ligt.
Van Marja Themen-Sliggers is de novelle Tiffany (2014), ook over tienerzwangerschap en wel met een duidelijke doelgroep, jongeren. Het staat ook op de achterflap dat het belangrijk is dat jongeren verhalen aangeboden krijgen over onderwerpen die een rol kunnen spelen in hun leven en waarover het vaak moeilijk communiceren is met ouders en andere opvoeders, maar ze moeten wel boeiend zjn. Nou, dat is Tiffany zeker! Het is een boeiend, herkenbaar verhaal over een tienermeisje in de eindexamenklas mulo die zwanger is van haar vriend nadat ze maar eenmaal seks hebben bedreven. Hoe ze er zelf tegenover staat, haar moeilijke verhouding met haar moeder en de goede met haar oma, en vooral de angst van het meisje om zowel haar vriend als haar boze moeder kennis te laten nemen van de komst van het kind en hoe het tenslotte allemaal goedkomt wordt allemaal boeiend beschreven.
Hetzelfde geldt voor het boekje Laat me niet alleen (2013), van Indra Hu-Ramdas over een ander groot probleem waar jongeren mee te kampen kunnen hebben: hiv-aids, niet de ziekte zelf, maar de besmetting die ontstaat door aanraking met bloed. Wikash, de hoofdpersoon uit dit boek, een leerling van de vijfde klas lagere school, wordt niet geaccepteerd door zijn medeleerlingen omdat zij denken dat hij de ziekte heeft in plaats van de besmetting. De juf brengt redding door de klas een uitgebreide les te geven over het onderwerp en erover te discussiëren. Daardoor gaan zij het probleem van Wikash begrijpen en accepteren hem als klasgenoot en zelfs vriend! Ook een belangrijk boek voor jonge tieners. Hier is de les dat je over taboe-onderwerpen moet praten, dat je zoveel mogelijk informatie moet hebben, door communicatie, maar ook door lezen dus!
Dit zijn twee voorbeelden van boeken die aan tieners stof geven over onderwerpen die in de communicatie met ouders en verzorgers vaak taboe zijn. Een heel goede ontwikkeling!
—-
( Tijdens het Kinderboekenfestival in Wanica schreven leerlingen veel zelf, ook over zichzelf. Onderstaand stukje laat suideijk zien hoe in de stand van Indras Hu kinderen aangezet werdem niet te schromen om ook over hun eigen problemen te schrijven. )
Mijn leven
Ik ben een 11-jarig meisje. Ik heet Sinnaise. Mijn hobby is zingen en dansen. Mijn enige probleem is dat ik word geplaagd door andere kinderen. O ik vind het zo raar, anderen zeggen : ‘je bent mager, je bent niet mooi, ik praat niet met magere kinderen zoals jij.
Ik wil gewoon dat het stopt. Ze moeten stoppen met plage. Ik vind het niet leuk. Iedereen is hetzelfde. God heeft me zo gemaakt, daarom ben ik zo. STOP met pesten, anderen vinden het ook niet leuk als je ze pest. Jij ook niet, hè