blog | werkgroep caraïbische letteren

Kinderboekenfestival vraagt ondersteuning

Het Kinderboekenfestival in Saramacca is druk bezocht op de openingsdag. Het 40ste Kinderboekenfestival is in het district Saramacca gehouden. Tijdens een drukbezette officiële opening beloofde First Lady Ingrid Bouterse-Waldring de noden van het KBF aan de president voor te leggen. Yvonne Caprino had een beroep gedaan op alle verantwoordelijke bestuurders in Suriname om ervoor te zorgen dat het Kinderboekenfestival doorgang kan vinden.

 

De organisatie van dit festival is in handen van Stichting Projekten en het is een kostbaar project. Kostbaar, want het kost veel geld, maar ook kostbaar, omdat het een zeer waardevol instrument is om kinderen te wijzen op het belang van lezen, zegt de organisatie.

Staatsolie heeft een vijfjarig partnerschap met het KBF gesloten. Wim Dwarkasingh, directeur van Staatsolie, was ook aanwezig bij de opening. De openingsceremonie bestond o.a. uit een Kinderboekenfestivaljournaal, gepresenteerd door leerlingen van de St. Thadeusschool, waarin vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, van het districtsbestuur en van het Jeugdparlement geïnterviewd werden. Dwarkasingh vertelde hoe hij vroeger als kind al alles las waar hij zijn hand op kon leggen en hoe belangrijk het is om alles zelf te lezen, zodat je niet afhankelijk bent van anderen.

Ook districtscommissaris Rawin Jiawan benadrukte het belang van lezen en was vereerd dat het 40ste KBF in zijn district plaats vindt. De vertegenwoordiger van het Jeugdparlement, Jethoe weet als geen ander hoe belangrijk het KBF is: als lagere schoolkind deed hij mee aan een verhalenwedstrijd van het Kinderboekenfestival en hij won de eerste prijs. Dat heeft hem zoveel zelfvertrouwen gegeven dat het zijn leven veranderd heeft.

Het welkomstwoord van de KBF-voorzitter Sigmund Proeve bevatte een felicitatie aan Saramacca en aan de organisatoren van het KBF.”Dit 40ste KBF ziet er prachtig uit en zal weer aan vele kinderen vreugde en gezelligheid brengen. Maar het leesplezier is het belangrijkste, alle kinderen van Suriname krijgen door het KBF de kans kennis te maken met boeken en met lezen, in ieder district van Suriname is er een KBF!”

Het schoolkoor van de St Thaddeusschool presenteerde tijdens de opening het themalied van het kinderboekenfestival 2015. Na de interviews werden de leden van de KBF Werkgroep Saramacca officieel geïnstalleerd. De werkgroep heeft tot doel leesplezierige KBF-activiteiten in het district te organiseren vooral in de jaren dat er in Saramacca geen KBF wordt gehouden. De werkgroep bestaat uit zeven leden, te weten Jeugdparlementariërs Jethoe en Alicia Karansingh, Patricia White, Ankie van Gom, de heer Recappe, mevrouw Meghoe en de heer Souverein.

Het sluitstuk van de officiële opening was een danspresentatie op het kinderboek ‘Tocht over de rivier’ gebracht door vijf jongeren van Theaterschool On Stage. Hierna was er gelegenheid voor een rondleiding langs de onderbouw-, middenbouw- en bovenbouwactiviteitenstands.

Op de eerste dag hebben1100 jeugdigen en hun leerkrachten het Kinderboekenfestival bezocht.

[van Starnieuws, 29 januari 2015]

1 comment to “Kinderboekenfestival vraagt ondersteuning”

  • Wat mooi om te lezen dat een verhalenwedstrijd het leven van een kind kan veranderen! Heel mooi! Ik organiseer elk jaar in Nederland een schrijfwedstrijd waarbij kinderboekenschrijvers de juryleden zijn. Dat is een groot succes. De lessen die ik daarvoor gemaakt heb zijn ook als workshop te gebruiken. Je kunt ze gratis downloaden: http://rianvisser.yurls.net/nl/page/955009#topboxes

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter