blog | werkgroep caraïbische letteren

Kinderboekenfestival leert kinderen Suriname te helpen groeien

door Agnes Ritfeld

‘Suriname zal groeien door aandacht voor groen, als jij en ik meegroeien, lezen en doen!’ Zo luidt de slogan van het Kinderboekenfestival 2016.

KBF-body-header-vierkant

 

Al 16 jaar lang brengt het kinderboekenfestival voor duizenden kinderen in Suriname leesplezier, doordat de kinderen boeken en verhalen niet slechts lezen, maar op een creatieve manier in toneel, zang, dans, tekening, gedicht of werkstuk verwerken.
Sinds aan het kinderboekenfestival meerdere jaren eenzelfde thema gekoppeld is, kunnen opvoeders meer uit het thema halen en wordt er meer diepgang bereikt! Het eerste meerjarenthema was ‘Milieu’ en de slogans die in 2005, 2006 en 2007 als leidraad van de KBF-activiteiten dienden, waren respectievelijk ‘Waar je woont of waar je komt, houd de aarde steeds gezond!’ ‘Een gezond tropisch regenwoud is een grote schat voor jong en oud!’ ‘Helder water, schoon en puur, goed voor ons en de natuur!’ De volgende meerjarenthema’s van het Kinderboekenfestival waren Communicatie, Welzijn en Groeien.
In 2014 is van het thema groeien het aspect ‘opgroeien’ met lezen aan top geaccentueerd. Kinderen hebben recht op liefde en voorlezen is een manier om liefde, tijd en aandacht aan kinderen te geven. Voor opvoeders werden workshops verzorgd getiteld ‘In liefde opgroeien doet levenslang bloeien!’ Dit jaar werd het accent gelegd op ‘bloeien en naar elkaar toegroeien’. Met de kinderen werden vooral creatieve leesactiviteiten ontplooid om ze te laten opbloeien.
Het festivaljaar 2016 legt de nadruk op de ‘groei van Suriname als land’. De bedoeling is dat alle kinderen gaan lezen, voorlezen, vertellen, zingen, dansen, tekenen, schilderen en schrijven over hoe Suriname kan groeien, doordat we meer aandacht schenken aan de groene natuur, die de grootste bron van rijkdom is!

Stefanie Sewotaroeno

Het groene Suriname. (Stefanie Sewotaroeno.)

Het themalied van KBF 2016 luidt:

Ons geliefd Suriname, land van water en groen.
Heeft potentie om uit te groeien, tot land van miljoen.
Boeken met aandacht voor groen!
Groeien, productie en doen!
Het kinderboekenfestival zal rondom het thema groeien en het lezen van boeken vormingsaspecten aanbieden. Kinderen en hun opvoeders leren over groeien, over productie en ze gaan meedoen! Zo draagt het KBF bij aan de groei van Suriname als land.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter