Kinderboekenfestival 2014: Groeien in Para
door Marja Themen-Sliggers
Het is weer voorbij dit jaar, het Kinderboekenfestival. Vier keer in 2014, met als laatste Para. Traditiegetrouw begon het Kbf de eerste middag in Para met de musical over het district, Para is van ons! Wat een enthousiasme! En wat een plannen. Zou het werkelijk lukken om volgend jaar weer een eigen Kbf in Para te hebben?
Ook de afsluiting op de laatste dag was met de musical van Sandra Purperhart, uitgevoerd door veel enthousiaste Paraanse jongeren en kinderen. De kinderen hebben laten zien dat Para echt ‘van ons’ is, met ‘onze’ dc. Prachtig hoe de dc werd nagedaan, compleet met zijn inhaler! De kenmerken van het district werden mooi naar voren gebracht en de gele vuilniszakken hadden een speciale plaats, zowel in het Kbf als in de musical. Ja, Para is het schoonste district, dat zie je direct als je binnenrijdt, keurige bermen, mooi beplant met palmboompjes en bloeiende struiken. En groeien dat ze doen die bomen en struiken! En bijna geen rotzooi langs de weg. Wij Paranen vinden het wel erg dat stadsmensen en andere bezoekers of passanten toch nog troep uit hun auto gooien in ónze bermen!
De tweede middag werd gekenmerkt door de finales van de voorlees- en vertelkampioenschappen, gevolgd door de finale van de zangoptredens der verschillende scholen. Dat was indrukwekkend! Hoge kwaliteit zang, dans en muziek! En fantasievolle attributen en kostuums! Geweldige optredens. De kinderen, leerkrachten en ouders moeten er hard aan gewerkt hebben.
Het thema ‘groeien’ werd in alle presentaties en optredens verwerkt.
De St. Ferdinandschool viel niet in de prijzen, maar had zo’n mooie tekst, die door de leerlingen zelf is gemaakt, dat we daarvan een fragment weergeven:
Wij ontdekken de zon, de regen en de wind.
Wij leven, wij groeien,
de zon laat ons bloeien.
De regen wast ons schoon;
de wind zorgt voor zuurstof;
de aarde daarin groeien wij.
Dat geeft ons kracht.
Refrein:
Draai je om, kijk het mooie hier op aarde.
Schat kleine dingen naar hun waarde [2x]
De derde dag gaf nog een kans aan ouders, leerkrachten en kinderen om schrijvers te ontmoeten. Dit was een extra activiteit op het Kbf van Para, waarbij er drie stands werden bemenst door een duo van schrijvers, telkens een Surinaamse en een buitenlandse schrijver uit het Nederlands taalgebied. In een van deze drie stands werd uitdrukkelijk gewerkt met het thema van het Kbf, ‘groeien’. Een Nederlandse schrijfster, Anneke Scholtens, heeft in Nederland met kinderen van Surinaamse afkomst verhaaltjes gemaakt. In deze verhaaltjes vertellen de kinderen over zichzelf en de typische gewoontes bij hen thuis. Over jezelf vertellen is niet iets wat bij onze kinderen in Suriname vaak wordt gestimuleerd. Samen met deze schrijfster heb ik als Surinaamse schrijfster in onze stand aan kinderen van de bovenbouw gevraagd om iets over zichzelf te vertellen, hoe ze nu zijn, en om te vertellen hoe ze zichzelf zien als ze vijfentwintig jaar zijn. Wat is hun droom voor straks? Er kwamen mooie verhalen uit, verrassend soms. Wij, schrijvers, hopen gedurende het jaar, voor het volgende Kbf in 2015 met de allermooiste verhalen iets te doen; de Ware Tijd Literair houdt u op de hoogte.
Het thema ‘groeien’ werd in een van de stands wel op een heel aparte manier naar voren gebracht. De naam van de stand was ‘Je kunt meer dan je denkt’. Stichting Huize Betheljada had deze eigen stand, waarin de schoolklassen kennis maakten met bewoners, kinderen van Betheljada. Deze kinderen zijn allemaal zeer ernstig meervoudig beperkt. Er werd een filmpje gedraaid waarin de leerlingen van de verschillende scholen konden zien hoe de dagelijkse gang van zaken is voor de kinderen in dit tehuis, wat er allemaal bij komt kijken om hen goed te verzorgen en ze de kans te geven ook te groeien. Hierdoor kregen de leerlingen een andere kijk op wat zij zelf allemaal wel kunnen, en dat is meer dan ze aanvankelijk dachten. Ook een vorm van ‘groeien’. Het was fijn om te zien hoe de schoolkinderen de kinderen van Betheljada tegemoet traden, soms ontroerend, maar zeker bemoedigend voor een toekomst waar iedereen de kans krijgt en gestimuleerd wordt om te groeien.