blog | werkgroep caraïbische letteren

Kinderboek: Zwarte Piet is al zwart, wat nu?

Een zwarte Zwarte Piet, dat klinkt als dubbelop. En dat is precies het uitgangspunt van het kinderboek De vrolijkste verjaardag van Sinterklaas van Henna Goudzand Nahar en tekenares Helen Fermate.

Omslag van de 1e druk met illustraties van Helen Fermate

Het jongetje Fer houdt van acrobatiek en wordt door een ophaalpiet gevraagd of hij  niet met Sinterklaas mee wil naar Nederland. Dat wil hij wel, maar vervolgens beginnen ze hem te schminken, wat bij een zwart jongetje natuurlijk volstrekt overbodig is. Sinterklaas ziet dat ook wel in, maar als hij dan voorstelt dat iedereen maar in zijn natuurlijke kleur mee moet, zonder schmink, komen de witte pieten in opstand. En dan komt Fer met de prachtige inval om alle pieten te schminken en een pruik te laten dragen in de kleur van hun pietenpak.

Nieuwe druk met illustraties van Maarten Streefland

Dit is het eerste Sinterklaasboek dat helemaal verteld is vanuit het perspectief van een zwart jongetje. Niks geen roetveegpiet, pieten in alle kleuren van de regenboog. Door te vertellen vanuit het zwarte jongetje kunnen kinderen van kleur gemakkelijk in het verhaal stappen, Maar tegelijkertijd is het ook een logisch en leuk in elkaar gestoken verhaal dat alle kinderen meeneemt op een Sinterklaasfeest voor iedereen. Het kan worden voorgelezen voor kleine kinderen, of gelezen worden door kinderen in de basisschoolleeftijd. En je moet als ouder wel een heel erg verstokte, boreale adept van de geschminkte Zwarte Piet zijn om met dit verhaal ook niet overstag te gaan.

De vrolijkste verjaardag van Sinterklaas. Idee en tekst Henna Goudzand Nahar. Nieuwe druk met full color illustraties van Maarten Streefland. ISBN 978-94-6203-468-6. Prijs  €14,95 exclusief verzendkosten.
Bestellen: ga naar www.devrolijksteverjaardag.nl

MvK

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter