blog | werkgroep caraïbische letteren

Kind van de zon, een portret van filmmaker René van Nie

In het Louis Hartlooper Complex te Utrecht werd op vrijdagmiddag 17 mei Kind van de zon – Portret van een eigenzinnig filmmaker ten doop gehouden. Dit boek, een autobiografie van René van Nie, onder redactie en met een voorwoord van Lex Veerkamp, ‘leest als een jongensboek, vol herinneringen aan zijn enerverende leven in Nederland en op Aruba’.

Weeskind, zwerfjongere, journalist, schrijver, sigarenboer, krantenuitgever zijn termen waarmee Van Nie zich laat karakteriseren. Maar bovenal was hij filmmaker. Hij had een omvangrijk oeuvre en verdient het om prominent opgenomen te worden in de Nederlandse filmgeschiedenis, aldus Veerkamp.

De boekpresentatie werd omlijst met de vertoning van een paar korte films. En voorzien van bespiegelingen door Bas Agterberg, Jos Stelling en Lex Veerkamp De eerste exemplaren werden uitgereikt aan Fanny van Nie en Nada van Nie, zijn twee oudste dochters.

Het boek inclusief QR- codes naar een groot aantal films en twee illustratiekaternen van 32 pagina’s waarvan 1 katern in kleur is in het ganse land verkrijgbaar, of rechtstreeks via Uitgeverij IJzer https://uitgeverij-ijzer.nl/boeken/370-kind-van-de-zon.

‘Buskando’/’Op zoek’ (1972, r. René van Nie) is één van de films die op 2 juni 2024 in het Louis Hartloopercomplex vertoond wordt op de Caraïbische Filmdag

2 juni 2024: Eerste Caraïbische Filmdag

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter