blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Kifoko maakt documentaire over apintidrum

door Donovan Mijnals

 

PARAMARIBO – Den dron taki heet de documentaire die de sociaal-culturele vereniging Kifoko heeft gemaakt over de apintidrum. Kifoko bestaat al 34 jaar en wil meer doen dan alleen muziek maken, vertelde Eddy Lante, voorman van de vereniging vrijdag bij de aanbieding van de documentaire aan directeur Elviera Sandie van Cultuur.

 

Een apintidrum. Foto: Twitter

Een project dat de sociaal-culturele vereniging in 2017 uitvoerde, heeft geleid tot de documentaire. Voor het project is uitvoerig onderzoek gedaan, waarvan drum-expert André Mosis veel voor zijn rekening heeft genomen. “Hij heeft workshops en lezingen verzorgd in het kader van Den dron taki. De volgende stap is dat we het onderzoek over de apintie zullen uitbreiden”, zei Lante.

Er komt een langere versie van Den dron taki, waarin veel technische aspecten aan de orde zullen komen. De huidige doucmentaire duurt ongeveer zestien minuten. In de vervolgfilm wordt ook uitgelegd hoe de drum bespeeld moet worden en hoe de klanken op de juiste manier kunnen worden voortgebracht. Lante benadrukt dat de informatiefilm moet bijdragen aan de cultivering van de Afro-Surinaamse percussie.

[uit de Ware Tijd, 20/05/2018]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter