blog | werkgroep caraïbische letteren

Kiezen na 7 oktober

Voor wie zich op 22 november in het stemhokje (mede) laat leiden door de oorlog tussen Israël en Hamas of door het antisemitismespook dat sinds 7 oktober door de Europese staten waart, biedt het Nieuw Israëlitisch Weekblad een overzicht van de partijen. De hamvraag: hoe stemmen zij in de Kamer en uiten zij zich sinds de massamoord door Hamas en de militaire operatie tegen de daders?

door Bart Schut

Israel Defense Forces on X

De oorlog tussen Israël en Hamas verdeelt de samenleving evenzeer als politiek Den Haag, dat idealiter daarvan een afspiegeling is. Als antisemitisme en de houding jegens Israël in deze donkere tijden voor u leidend zijn bij de keuze met het rode potlood, kunt u terecht bij deze inventarisatie door het NIW. Daarin kijken wij naar de afgelopen maand: wat daarvoor in de verkiezingsprogramma’s van de deelnemende partijen is opgenomen – als er al iets is opgenomen – lijkt ons een stuk minder belangrijk dan de reacties van de partijen en hun kandidaten op de waterscheiding van 7 oktober. 

[…]

Ten slotte de twee meest rabiaat anti-Israëlische partijen: Denk en Bij1. Waarbij aangemerkt mag worden dat deze volgens elke gangbare definitie zonder meer als anti-Joods of antisemitisch beschreven mogen worden. Van Stephan van Baarles bezwaar tegen Israëlische vlaggen na het bloedbad van 7 oktober tot Sylvana Simons’ middelvinger in de Tweede Kamer tegen Joost Eerdmans toen die zich tegen ‘From the river tot the sea’ uitsprak. Die slogan is inmiddels de informele wapenspreuk van Bij1 geworden. Activisten van Bij1 projecteerden deze zelfs op het Mauritshuis in Den Haag, reden voor het CJO aangifte te doen.

Als u de overlap tussen antizionisme en Jodenhaat in actie wilt zien, hoeft u niet meer te doen dan op X de accounts van de leiders van Denk en Bij1 te volgen. Onder hun tweets is het vaak één grote antisemitische uitbarsting. 

Nieuw Israëlitisch Weekblad, 17 november 2023

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter