blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Kid Dynamite & Maduro-lezing

Het verhaal en het werk van de Surinaams-Nederlandse tenorsaxofonist Kid Dynamite vormt de basis van de Kid Dynamite productie van Urban Myth. Deze jazzpionier maakte vanaf de jaren 30 furore en speelde frequent in de befaamde “negroclubs” in onder meer Amsterdam en Rotterdam. Kid Dynamite probeerde in de periode van de Tweede Wereldoorlog zolang mogelijk door te spelen. Maar jazz werd op een gegeven moment door de bezetter verboden (en daar was de Amsterdamse politiecommissaris Versteeg zeer verheugd over) want het zou jonge Nederlandse meisjes verleiden tot onzedelijk gedrag. Velen zijn onbekend met de rol van Surinamers voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Maar deze Surinaams-Nederlandse geschiedenis verdient het om verteld te worden.

Als verstekeling kwam hij in de jaren twintig uit Suriname naar Nederland. Met de unieke stempel die de Surinaamse jazzpionier Kid Dynamite – pseudoniem voor Arthur Parisius – op de muziekstroming Paramaribop drukte, wordt Kid Dynamite nog altijd gezien als een van de beste jazzsolisten van ons land. Surinaamse verzetshelden en tijdgenoten van Kid Dynamite zoals de Surinaamse revolutionair Anton de Kom en Waldy Nods (bekend door het boek Sonny Boy) zaten in het verzet in Nederland. Hoe hielden zij zich gedurende de oorlogsjaren staande? Aan de hand van het werk en de geschiedenis van Kid Dynamite deelt theatergroep Urban Myth deze vergeten Surinaams-Nederlandse geschiedenis. Met krachtige theaterscenes (geschreven door Jibbe Willems), o.a. met Thirsa van Til als de jonge Amsterdamse die verliefd wordt op Kid Dynamite, en met met grote acteurs onder wie Raymi Sambo (All Stars, Spangas), Mike Libanon (Lieve Liza, Madame Jeanette) en Manoushka Zeegelaar-Breeveld (Sonny Boy). Naast theater is er ook muziek: de met een Edison bekroonde jazz zangeres Denise Jannah zingt nieuwe interpretaties van Kid Dynamite’s werk met de All Star formatie van Fra Fra Sound. De voorstelling Kid Dynamite zal na de voorpremière in het Bijlmer Parktheater op 5 mei om 14.00 uur, te zien zijn in Stadsschouwburg Amsterdam.

Een belangrijk onderdeel van het programma is de Maduro-lezing, een jaarlijks terugkerend evenement van het 4 en 5 mei Comité Zuidoost waarbij de rol van Suriname, de Antillen, Aruba en Indonesië in de Tweede Wereldoorlog centraal staat. De Maduro lezing vindt voor de vijfde keer plaats en wordt dit jaar uitgesproken door Prof. Dr. Gloria Wekker. Zij is sociaal en cultureel antropoloog en bezet sinds 2001 de leerstoel Gender en Etniciteit aan de Universiteit van Utrecht. Tevens is zij directeur van het Expertisecentrum Gender, Etniciteit en Multiculturaliteit (GEM) in het hoger onderwijs. In haar lezing gaat zij in op de zwart-wit verhoudingen voor en tijdens de oorlogsjaren. Ernestine Comvalius, directeur van het Bijlmer Parktheater spreekt in ditzelfde kader een column uit.
Na afloop, om 16:30 begint Bijlmer Jazz: het maandelijkse jazzprogramma van het Bijlmer Parktheater met deze keer Spoken Jazz’n Grooves als leidend thema. De line up is verbluffend met niemand minder dan hiphopartiest Blaxtar (spoken word), Bas Bouma (drums), Andert Tijsma (bas) en jammaster Jan Wouter Oostenrijk. Daarnaast zullen Denise Jannah en Manoushka Zeegelaar-Breeveld ook mee-jammen. Voor het publiek van Kid Dynamite is Bijlmer Jazz gratis toegankelijk.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter