blog | werkgroep caraïbische letteren

Keys to my Heritage in Joods Museum

Musea over de hele wereld besteden 18 mei aandacht aan de internationale museumdag. Het thema is dit jaar: Museum and Memory. In dit kader presenteert het Joods Cultureel Historisch Museum in Willemstad speciaal voor deze dag een drieluik van de hand van voorzitter Michèle Russel-Capriles getiteld Keys to my Heritage.

Volgens een oude legende namen de joodse families die vanwege de Inquisitie rond 1492 uit Spanje werden verbannen, hun huissleutels met zich mee in de hoop dat ze misschien zouden terugkeren. In verschillende Spaanse steden, zoals Toledo en Segovia, vormt deze legende deel van het joodse verhaal wat daar verteld wordt. Het schijnt dat door de jaren heen veel mensen naar die steden reisden om te kijken of hun sleutels ergens een deur konden openen. Ook is het onderwerp van onderzoek van wetenschappers.

Michèle Russel-Capriles, voorzitter van het Joods Museum, vond vorig jaar in het huis van haar grootouders honderden sleutels. Ze herinnerde zich het verhaal dat haar grootmoeder haar jaren terug had verteld. “Toen ik mijn grootmoeder als jong kind vroeg waarom ze zoveel oude sleutels had, vertelde zij mij een verhaal over Toledo in Spanje. Ik was te klein om te begrijpen waar het echt om ging, maar het is mij bijgebleven. Zij had zoveel sleutels omdat het voor haar familie een gewoonte was geworden om de sleutels van alle huizen die zij ooit bewoond hebben te houden. Die gewoonte was dus meer dan een half millennium geleden begonnen in Spanje.”

Onder leiding van Marcel van Duijneveldt, heeft Michèle, tijdens een collage workshop in Landhuis Bloemhof, drie assemblages gemaakt met de sleutels die door de jaren heen aan haar familie toebehoorden. Zij heeft deze gecombineerd met verschillende attributen die daarmee te maken hebben, zoals deurknoppen, sleutelringen, schanieren en zelfs een stukje tegel uit een familiewoning. Het geheel is op stukken van een deur uit haar grootouders huis geassembleerd.

De drie werken worden 18 mei samen tentoongesteld bij het Joods Cultureel Historisch Museum. Keys to my Heritage zal tot eind van de maand daar blijven hangen. Daarna zal één werk daar permanent blijven hangen, een zal bij Landhuis Bloemhof komen te hangen en de kleinste houdt de maakster zelf.

Het Joods Museum is geopend van negen uur ‘s morgens tot vier uur ‘s middags.

[uit Amigoe, 16 mei 2011]

on 17.05.2011 at 18:41
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter