blog | werkgroep caraïbische letteren

Keti Koti Lezing 2023: prof. David Olusoga

Het NiNsee en het Tropenmuseum presenteren de Keti Koti Lezing 2023. Dit jaar is professor David Olusoga de keynote spreker. Entree is gratis maar het reserveren van een ticket is verplicht. Maximaal 300 bezoekers. De lezing is geheel Engels gesproken.

Olusoga, hoogleraar Publieksgeschiedenis aan de Universiteit van Manchester, zet zich als historicus, filmmaker en (televisie)presentator in voor de erkenning van mensen van kleur en hun rol in de wereldgeschiedenis.

De rol van de trans-Atlantische slavenhandel en de slavernij in de nieuwe wereld in de ontwikkeling van de Europese economieën en culturen is vele decennia – in sommige gevallen zelfs eeuwenlang – opzichtig verborgen gehouden: in alle openheid en desondanks onzichtbaar. Begin 21ste eeuw kwam een ongekende onderzoekswoede op gang, in een poging af te rekenen met deze geschiedenis. Overheden, bedrijven, (liefdadigheids)instellingen, universiteiten, kranten en zelfs nazaten van dynastieën slavenhandelaars en slavenhouders haalden onderdrukte geschiedenissen naar boven, soms gevolgd door enige vorm van herstelrecht.

Die historische omslag heeft niet alleen nieuwe, ongemakkelijke hoofdstukken toegevoegd aan voorheen zo comfortabele (want onbetwiste) nationale geschiedenissen, maar stelt ook de meer diepgaande vraag welke sociale functie geschiedenis in de 21ste eeuw kan en zou moeten hebben.

De Keti Koti Lezing is in het Engels en begint om 19.30 uur in de monumentale Lichthal van het Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2, Amsterdam. Toegang is gratis. Op 28 juni geeft het ticket ook gratis toegang tot de nieuwe vaste tentoonstelling van het Tropenmuseum “Onze koloniale erfenis”

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter