blog | werkgroep caraïbische letteren

Ketens en banden Suriname en Nederland sinds 1600

AMSTERDAM, 24 apr – Op vrijdag 1 juni in het Rijksmuseum vindt de presentatie plaats van het boek Ketens en banden. Suriname en Nederland sinds 1600, geschreven door Eveline Sint Nicolaas, conservator geschiedenis in het Rijksmuseum. Ketens en banden vormt het sluitstuk van de Landenreeks van de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum. Aan de hand van voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum wordt in deze serie het gedeelde verleden beschreven van Nederland en respectievelijk Ghana, Indonesië, China, Japan, Sri Lanka, Zuid-Afrika, India en Suriname.

 

De gedeelde geschiedenis van Suriname en Nederland is op veel objecten binnen de collectie van het Rijksmuseum terug te vinden. Op schilderijen van suiker- en koffieplantages en op luxe glazen waarmee plantage-eigenaren dronken op de voorspoed van hun bezit. Op kaarten van Suriname waarop de veroveringen op de natuur en de strijd tussen de kolonisten en de Marrons te zien is. En op foto’s van de winning van goud en bauxiet die de latere exploitatie van het land tonen.

Ketens en banden laat zien dat deze voorwerpen ook het verhaal van de slaafgemaakten of de contractarbeiders vertellen. De vaak persoonlijke verhalen achter de voorwerpen gaan ook over de Surinamers die in de loop der eeuwen naar Nederland kwamen. Wie waren zij en wat bracht hen hier?

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter