blog | werkgroep caraïbische letteren

Kerst in Paramaribo is luchtig

door Stuart Rahan

 

Leiden – Kerst in Paramaribo is geen politiek geëngageerd theaterstuk. Het stuk is een theatrale documentaire waarin het publiek geschiedenisles krijgt en bij de hand wordt meegenomen langs leven en overleven van Surinamers in het Paramaribo van 2016, veertig jaar na de onafhankelijkheid. Ondanks de overlevingstocht blijft het stereotype Suriname van muziek, gezelligheid en dansen nog altijd fier overeind staan.

 

kerst_in_paramaribo_het_volksoperahuis_-_foto_jochem_jurgens_Detailfoto

Aan de Surinaamse Waterkant is het heerlijk toeven. Een tori, bigi lafu onder het genot van Black Label. Zij weten het elkaar wel naar de zin te maken. V.l.n.r. Jef Hofmeister, Borger Breeveld, Walter Muringen en Kees Scholten Foto: Jochem Jurgens

Vijf acteurs zetten samen meer dan tien karakters neer. Van Richard, de eenarmige tekenaar aan de Waterkant (Borger Breeveld) tot de plat Rotterdams sprekende Busje (Manoushka Zeegelaar-Breeveld) en de zakkenroller (Walter Muringen) zien wij overleven in het zwoele en woelige Paramaribo. Jef Hofmeister en Kees Scholten voor spelen de typische bakra die het beter weten.

Voor Surinamers in den vreemde zal daarom het knagende thuisgevoel steeds aanwezig zijn. Want waar en met wie vier je Kerst het liefst? Juist ja, met je eigen familie, in het land waar je nog altijd warme gevoelens voor koestert. Nostalgische herinneringen aan het verleden zoals Surinamers als geen ander over praten. Met een vette knipoog naar het heden en praten over de toekomst zoals ‘God het wilt’. Het luchtige Kerst in Paramaribo heeft hier en daar rauwe randjes die voor de dramatische schuring zorgen. Vrijdag was de première in Leiden. Tot eind april speelt het stuk door heel Nederland.

[uit de Ware Tijd, 13/03/2016]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter