blog | werkgroep caraïbische letteren

Kerst in Paramaribo (geen kerstvoorstelling)

Het Volksoperahuis maakt in samenwerking met Manoushka Zeegelaar Breeveld & Borger Breeveld met ook Walther Muringen (multi-instrumentalist) de voorstelling Kerst in Paramaribo (geen kerstvoorstelling). De première vindt plaats op vrijdag 11 maart, in het Theater Ins Blau, in Leiden.

Kerst in Paramaribo

Manoushka Zeegelaar Breeveld. Foto © Jochem Jurgens

 

Bijna de helft van alle mensen van Surinaamse komaf woont in Nederland. Zij werden hier beroemde voetballers, advocaten, politici en theatermakers. Maar kent ‘de Nederlander’ Suriname wel? Welk beeld hebben zij bij het land en bij de mensen? En wat betekent Suriname nog voor de Surinamers in Nederland? Het Volksoperahuis vroeg actrice en zangeres Manoushka Zeegelaar Breeveld en haar vader Borger Breeveld, acteur uit de film Wan Pipel (1976), om deze vragen samen met hen te onderzoeken. Dit resulteerde in Kerst in Paramaribo: een voorstelling met scherpe observaties, opvallende ontdekkingen en veel muziek, liedjes met opzwepende Kaseko en andere Caribische ritmes.

Kerst in Paramaribo vertelt het verhaal van een Nederlandse theatergroep met multiculturele ambities, die besluit om met een actrice van Surinaamse komaf en haar in Paramaribo wonende vader, een theatervoorstelling te gaan maken. Het moet een spannend stuk worden over revolutie, Bouterse, cocaïne en Junglecommando’s. Dat zien de actrice en haar vader niet zitten. Suriname bestaat uit meer dan revolutie en cocaïne, de onderwerpen waar Nederlanders het altijd weer over lijken te willen hebben. Zij laten liever het lief en leed van de Surinamer zien, hier en daar. Het gemis, het verlangen, de verbondenheid. Maar sommige dingen zijn onvermijdelijk. Hoe zit het nu eigenlijk echt in Suriname en hoe kijken Nederlanders daar in 2015 tegenaan? Kerst in Paramaribo is een voorstelling waarin Nederland en Suriname opnieuw hun positie tegenover elkaar bepalen.

Manoushka Zeegelaar Breeveld is actrice, zangeres en schrijfster en speelde in voorstellingen als De Eenzame, Sophie en Nola (bij Urban Myth) en Gejaagd door de Wind (bij Matzer). Zij acteerde in verschillende tv-series, waaronder Noord/Zuid en De Fractie en in films als Sonnyboy en Mijn Opa de Bankrover. Afgelopen zomer stond Manoushka al met Het Volksoperahuis op De Parade met de muzikale voorstelling The Long and Winding Road. Borger Breeveld vertolkte de hoofdrol in de film Wan Pipel van Pim de la Parra. De film, met ook Willeke van Ammelrooy, werd gemaakt net na de Surinaamse onafhankelijkheid en heeft een legendarische cultstatus. Borger Breeveld is nu regisseur/producent van videoproducties en werkt nog regelmatig als acteur en zanger.

Het Volksoperahuis, bestaande uit schrijver en muzikant Jef Hofmeister en acteur/regisseur Kees Scholten maakt al 26 jaar muziektheatervoorstellingen vanuit het brandende verlangen om de wereld om ons heen te begrijpen. Hierin worden verhalen van individuen metaforen voor hedendaagse kwesties. Het Volksoperahuis werkt aan een cyclus van voorstellingen over hoe ons koloniale verleden ons heden nog steeds beïnvloedt. Eerder onderzocht zij de band met Curaçao en Indonesië en werkte Het Volksoperahuis samen met o.a. Teatro Luna Blou uit Willemstad (Tambú, a Freedom Song), met Izaline Calister en Jörgen Raymann (Geen Liefde Zonder Vrijheid) en het Papermoon Puppet Theatre uit Indonesië (Hete Peper).

Theatertournee Kerst in Paramaribo (geen kerstvoorstelling)

Wo 9 t/m vr 11 mrt Theater Ins Blau Leiden theaterinsblau.nl

Za 12 mrt Dorpstheater Wormer dorpstheaterwormer.nl

Vr 18 mrt Kunstmin Dordrecht kunstmin.nl

Za 19 mrt LUX Nijmegen lux-nijmegen.nl

Wo 23 mrt Theater Bouwkunde Deventer theaterbouwkunde.nl

Do 24 mrt Zwolse Theaters Zwolle zwolsetheaters.nl

Za 26 mrt Theater De Verbeelding Purmerend theaterdeverbeelding.nl

Wo 30 mrt Schouwburg Het Park Hoorn hetpark.nl

Do 31 mrt Rotterdamse Schouwburg Rotterdam rotterdamseschouwburg.nl

Za 2 apr Stadstheater Arnhem Arnhem arnhemsepodia.nl

Di 5 apr Grand Theatre Groningen grandtheatregroningen.nl

Vr 8 apr De Lieve Vrouw Amersfoort lievevrouw.nl

Za 9 & zo 10 apr Bijlmer Parktheater Amsterdam Zuidoost bijlmerparktheater.nl

Wo 13 & do 14 apr Corrosia Almere corrosia.nl

Vr 15 apr Toneelschuur Haarlem toneelschuur.nl

Za 16 apr Theater City of Wesopa Weesp wesopa.nl

Do 21 apr Groene Engel Oss groene-engel.nl

Vr 22 apr Stadsschouwburg Utrecht Utrecht stadsschouwburg-utrecht.nl

Za 23 apr Theater Dakota Den Haag theaterdakota.nl

Do 28 t/m za 30 apr Theater Bellevue Amsterdam theaterbellevue.nl

Credits

Kerst in Paramaribo wordt gemaakt door Jef Hofmeister, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Kees Scholten en Walther Muringen.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter