blog | werkgroep caraïbische letteren

Kennisbank digitaliseert wetenschappelijke bestanden

door Cheflin Paulus

Paramaribo – “Wij willen dat de vrije deling van kennis in Suriname bevorderd wordt. Wat gebeurt er met de scripties en al het andere onderzoek dat is gedaan door studenten? Wij weten vaak genoeg niet waar het allemaal naar toegaat”, zegt Gilbert van Lierop, voorzitter van de First Development Foundation Suriname (FSDF) tegen de krant.

kennisbanksu_detailfoto

De beginpagina van de website KennisBankSu Foto: dWT

De organisatie begint officieel een website (kennisbank) die functioneert als een digitaal platform waarop wetenschappelijke informatie en kennis beschikbaar zijn als digitale bestanden, zoals samenvattingen van vakken uit het hoger onderwijs, wetenschappelijke publicaties en literatuur. Kennis kan worden bewaard voor onder andere komende generaties.

De website kwam voor het eerst in 2011 in de lucht. In hetzelfde jaar is ze gehackt, waardoor ze opnieuw gebouwd moest worden. Er hebben toen gelijk aanpassingen plaatsgevonden, om opnieuw hacken te voorkomen. “Voor de komende tien jaar staat de website stabiel op het internet, omdat we hard gewerkt hebben, om de veranderingen en veiligheid te garanderen.” De kennisbank heeft geen rechten op de documenten op de site. Het publiek mag ze zelf screenen en geeft mensen de mogelijkheid een reactie te plaatsen, bijvoorbeeld door commentaar dat overigens voor iedereen zichtbaar is.

Bezoekers kunnen zelf ook makkelijk gratis bestanden down- en uploaden naar het platform, dat door het open karakter de gelegenheid biedt tot uitwisseling. Het doel van FSDF is om met de website “kennisbanksu” een volwaardig online kennisbank te worden. “Wij willen het delen van kennis bevorderen door zoveel mogelijk gegevens digitaal beschikbaar te stellen.” Er is er veel informatie beschikbaar op de site, die kan helpen bij wetenschappelijke studies. “Er is ook informatie die wij gezamenlijk kunnen delen, waardoor duidelijk is welke studies al gedaan zijn”, zegt Van Lierop.

[uit de Ware Tijd, 17/01/2017]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter