KBF Saramaca: kinderen kwamen aan hun trekken met aids
Kinderboekenfestival Saramacca 28 – 30 januari 2015
door Indra Hu
Op woensdag 28 januari vond de kick-off plaats van het Kinderboekenfestival voor het jaar 2015 te Groningen, in het district Saramacca. Zeker 3500 scholieren van v.o.j. en v.o.s. scholen hebben het festival bezocht in de drie dagen die ze werd aangeboden om kennis te maken met boeken, schrijvers en zoveel meer dat het Kbf te bieden had.
In totaal waren er 9 onderbouw-, 12 middenbouw-, 12 bovenbouwstands en 8 massa- activiteiten, waar de leerlingen naartoe konden gaan. Ondanks de regen hebben de standhouders geprobeerd hun stands zo mooi en creatief mogelijk in te richten, waardoor de kinderen meteen een plezierig gevoel hadden, als zij de stand binnenkwamen. Van haast alle ondervraagde leerlingen en leerkrachten kreeg ik te horen dat het voor hen een geslaagd festival was! ‘Organisatie goed werk gedaan!’
Nieuw op het Kbf dit jaar is het ‘Boekenparadijs’. U leest al: boekenparadijs, dus u kunt meteen een associatie maken met boeken. En inderdaad! ‘Het boekenparadijs’ was ondergebracht in een grote tent, die hoorde bij de massa-activiteit en die een idee is van Agnes Ritfeld en uitgewerkt is door de Belgische stagiaire Lien Vonck en nog een paar van haar medestudenten. De tent was onderverdeeld in een onderbouw-, een middenbouw- en een bovenbouwactiviteit en ook Eftee Books was erbij, met een groot assortiment aan boeken.
De literatuurliefhebbers zijn zeker aan hun trekken gekomen, want een heleboel Surinaamse literatuurboeken die op de lijsten van onze studenten voorkomen hadden ze wel! Een beetje jammer was, dat Eftee Books niet veel Surinaamse kinderboeken in het assortiment had, next time hopelijk meer. Naar het boekenparadijs konden de leerlingen, die of te vroeg of te laat waren voor het reguliere scholenprogramma, maar ook zij die al eerder klaar waren met hun programma en nog wat meer wilden meenemen van het Kbf.
Ook ik maakte deel uit van het ‘Boekenparadijs’ en was ingedeeld bij de bovenbouw. Wat was ik in mijn sas dat ik de bovenbouw had, want heel graag wilde ik met onze jeugdigen, die straks jonge volwassenen zijn, in verband met de toekomst van morgen praten over een uitermate belangrijk onderwerp: hiv en aids en daaraan gekoppeld de andere soa’s. Het is al een achterhaalde gedachte, als u anno 2015 doet alsof seks niet bestaat! Ja, juffrouw, ik hoop dat u dit nogmaals leest, seks was er voor wij geboren werden, is er nu wij leven en zal er ook zijn nadat wij dood zijn! Dus waarom doen alsof het niet bestaat en het vreselijk is om erover te praten? Ik ben niet alleen schrijfster, maar ook een moeder van twee jonge tienerzoons. En omdat ik weet dat mijn jongens straks ook gaan experimenteren met zoveel, waar ik niet onderuit kom, wil ik dat mijn kroost goed geïnformeerd is over de gevaren/ narigheden ook wel, die het experimenteren op voornamelijk het gebied van seks en omgang hebben, met zich kan meebrengen. Ik heb in 2012 het boek Laat mij niet alleen voor onze jonge tieners gepubliceerd, dat handelt over hiv en aids.
Niet zomaar heb ik dit gedaan! Ik vind het enorm belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd bewust gemaakt worden van deze zo vreselijk epidemie, die de wereld in haar greep heeft. Voor jongeren en ook zelfs volwassenen is het zeer confronterend om over zulke heftige/ taboeonderwerpen in onze samenleving te praten. Daarom moet je het op zo een manier doen, dat men er zich niet ongemakkelijk bij voelt. Dat is mij zeker gelukt als ik zie met welk enthousiasme de leerlingen van de vierde, vijfde en zesde klas en eerste mulo hebben gereageerd op dit onderwerp. Ik heb iedere keer weer in elke groep gevraagd als zij het lastig vonden om geïnformeerd te worden door mij over dit onderwerp en zeer trots was ik op het feit dat zeker 8 van de 10 kinderen zich openstelden om de informatie tot zich te nemen. Ja, ze ontspanden zich, kwamen los, ze smachtten naar informatie en wilden geïnformeerd worden. Alleen op deze manier, door INFORMATIE te verschaffen aan onze opkomende volwassenen kun je ze behoeden voor de eventuele narigheden en ellende, die het volwassen worden met zich kan meebrengen. En niet omdat je goed geïnformeerd ben, ben je een slechte jongen of slecht meisje! Houd op gemeenschap: het is uw TAAK, om onze jeugd te behoeden voor zaken die een grote invloed op hun leven kunnen hebben! Praat met ze, geef ze informatie, stimuleer ze om meer te lezen over allerlei onderwerpen, waarmee ze te maken kunnen krijgen in de toekomst, maak ze assertief! Alleen op deze manier kunnen wij praten van een goede en gezonde toekomst voor onze natie. Daarom juich ik ook toe dat de Stichting Kinderboekenfestival steeds meer districten aandoet om zodoende veel meer jeugdigen te bereiken om te lezen en te leren, om kennis te vergaren.
Heel graag deel ik dit laatste met u mee: op vrijdag 30 januari, de laatste dag van het Kbf kreeg ik een groep studenten in mijn stand van de St. Nicolaas School uit Kalebaskreek. Ze waren mijn laatste groep en als je al zes tot zeven keer alleen achter elkaar zo veel hebt gesproken wil je graag even rusten. Ik twijfelde: zal ik ze zelf laten voorlezen uit Het levensverhaal van de rijstkorrel of zal ik toch weer over Laat mij niet alleen praten. Wat ben ik nog steeds blij dat ik voor het laatste had gekozen. Mijn mond viel letterlijk open toen ik zag met hoeveel rust, zonder enige gêne, de leerlingen samen met hun meester over hiv en aids en seks spraken en hoe goed ze geïnformeerd waren, Jah! Dit is het: kinderen van de vierde, vijfde en zesde klas, een voorbeeld voor zoveel scholen van de stad en ook de districten. Zij komen uit een inheems dorp en weten veel over dit taboeonderwerp. Ik zou graag deze meester, meester Jubitana als voorbeeld willen stellen voor zijn collega’s overal in Suriname! Mijn petje af voor zijn denkwijze dat kinderen zo vroeg mogelijk moeten worden geïnformeerd en weerbaar gemaakt voor de wereld! Zij hebben een lange weg afgelegd, eerst met de boot dan uren met de bus naar Groningen op het Kinderboekenfestival, maar die vermoeiende reis namen ze op de koop toemee. Want de leiding van de school was ervan overtuigd dat het Kinderboekenfestival voor hun pupillen van groot belang was. En gelukkig zijn ze gekomen, want ook zij zijn aan hun trekken gekomen tijdens dit prachtig evenement voor onze jeugdigen. Een succesvol Kinderboekenfestival Saramacca is afgesloten en met veel belangstelling kijken wij uit naar het volgend festival!