blog | werkgroep caraïbische letteren

KB en Trinity College gaan 18e-eeuwse Fagelcollectie ontsluiten

9 december 2019 – De Koninklijke Bibliotheek en Trinity College Library in Dublin gaan 3 jaar lang samenwerken om de Fagelcollectie – een van de belangrijkste en grootste nog bestaande Nederlandse particuliere bibliotheken van voor 1800 – te beschrijven.

De collectie is sinds 1802 eigendom van het Trinity College in Dublin, Ierland. De bibliotheek werd eerder dit jaar nog bezocht door Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima. De samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning (€ 500.000 in totaal) van de Nederlandse overheid.

Ook deze prachtig ingekleurde uitgebreide heruitgave van het insectenboek van Maria Sibylla Merian, Metamorphosis insectorum Surinamensium (Amsterdam, Van Oosterwyk, 1719) maakt deel uit van de Fagelcollectie.

De ruim 30.000 titels van de wereldberoemde Fagelcollectie worden voor het eerst tot in detail beschreven. Hierdoor zal de collectie veel toegankelijker worden voor wetenschappelijk onderzoek. Ook wordt zo een eerste stap gezet naar het volledig digitaal beschikbaar maken van de collectie. De beschrijvingen van Nederlandse boeken worden opgenomen in de Short Title Catalogue Netherlands – de retrospectieve nationale bibliografie van Nederland voor de periode tot 1801. Het project wordt geleid door Trinity College. Vanuit de KB zullen conservator Marieke Van Delft en experts op het gebied van metadatering het project begeleiden.

Lees hier verder op de website van de Koninklijke Bibliotheek, 9 december 2019.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter