blog | werkgroep caraïbische letteren

Kathedraal, toonbeeld van schitterend Surinaams vakmanschap

De kathedraal van Paramaribo, de ‘mama kerki’ van de Rooms-Katholieke gemeente, zal na 22 jaar heropend worden. De plechtige herinzegening van St.Petrus & Pauluskathedraal vindt op 14 november plaats. Daarna is de kathedraal dagelijks voor het publiek open.

Pater Esteban Kross noemt het gerenoveerde Godshuis ‘een schitterend Surinaams vakmanschap’. De architectuur springt in het oog. Het gerenoveerde bouwwerk is 130 jaar oud. Het heeft jaren geduurd voor het duidelijk was waar de zwakke plekken waren, wat er gedaan moest worden en om de financiering rond te krijgen. De Europese Unie heeft voor het gebouw 2.8 miljoen euro ter beschikking gesteld. De overheid heeft ongeveer een half miljoen euro bijgedragen en de gemeenschap heeft ook een bijdrage geleverd. Kross zegt dat er nog steeds donaties nodig zijn voor het interieur. De renovatie heeft bijkans vier jaar in beslag genomen.

De kathedraal is er niet alleen voor katholieken. Kross merkt op dat mensen van verschillende religieuze stromingen naar de kathedraal kwamen om te bidden of om rust te vinden. “Het is een Godshuis en iedereen is welkom”, aldus de geestelijke. De kathedraal staat op de Wereld Erfgoedlijst van de Unesco. Het gaat om een van de grootste houten gebouwen in de wereld. In deze kerk kunnen 1000 mensen de dienst volgen en als er stoelen bijkomen 1200.

Verschillende notabelen en gasten zullen uit het buitenland afreizen naar Suriname om de plechtigheid bij te wonen. Enkele gasten die verwacht worden zijn: de Pauselijke Nuntius aartsbisschop Thomas Gullickson uit Trinidad, kardinaal Simonis en Mgr. Van Luyn uit Rotterdam en de bisschoppen van Frans Guyana en Guyana.

[overgenomen en aangepast uit Starnieuws, 19 oktober 2010]

1 comment to “Kathedraal, toonbeeld van schitterend Surinaams vakmanschap”

  • Sorry voor Esteban Kross, maar hier valt moeilijk te spreken van “schitterend Surinaams vakmanschap”. De kathedraal is door onoordeelkundig “Surinaams vakmanschap” in ernstig verval geraakt en er was een Italiaanse architect voor nodig om het bouwwerk in zijn oude vorm te herstellen.

    Overigens correct dat het artikel van StarNieuws is aangepast, want daar stond: “De architectuur springt uit het oog.”

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter