blog | werkgroep caraïbische letteren

Karin Lachmising – Contact

Thuis heb ik heel lang op het terras gezeten,
ik keek naar de maan, alsof die knikte, zei,
dat het gaat zoals het gaat.
Ik dacht daar nog over na,
wat had ik gezegd, gedaan

ik had een woord gezegd
in de brasa die ik gaf
in de handen die
je hield.
Een woord had ik gezegd
toen je even voorbij kwam
en ook even weg ging.
Terwijl ik stond
en ik een slok nam.

[Uit de bundel In de kring van menselijke warmte; Hommage aan Rogi Wieg (1962-2015). Samengesteld door Peter de Rijk. Haarlem: In de Knipscheer, 2017. Het gedicht moet verschijnen in een nieuwe bundel van Karin Lachmising onder de titel Zeven rivieren ver.]

 

Karin Lachmising met de dichter Jit Narain. Foto Facebook.

Zeer kort na het overlijden van Rogi Wieg in 2015, en ook vlak na het aankondigen van de euthanasie die hij verkoos, verschenen er al gedichten die daarop een reactie waren. Wiegs grootse oeuvre maakte veel los, net als zijn strijd met het leven, en de dood. De eerste gedichten, zoals die van Menno Wigman en Jana Beranová die een in memoriam schreven, werden verzameld. Vervolgens werd andere dichters gevraagd ook een bijdrage te leveren. De oogst is een indrukwekkende reeks zeer diverse gedichten van voormalige uitgevers, vrienden, vriendinnen, collega’s, fans en zelfs een vertaler van zijn werk. Deze gedenkbundel, met van honderd Nederlandstalige dichters meer dan honderd gedichten die in Nederland, België, Frankrijk, Hongarije, Japan, Suriname en op Curaçao tot stand kwamen, is een passend eerbetoon aan een dichter die werelds was.

Met bijdragen van o.a. Mischa Andriessen, Maria Barnas, Anneke Claus, Ellen Deckwitz, Maarten van den Elzen, Paul Gellings, Ingmar Heytze, Maarten Inghels, Klaas Jager, Michiel van Kempen, Anton Korteweg, Gerry van der Linden, Hanz Mirck, Roger de Neef, Ronald Ohlsen, Walter Palm, Ester Naomi Perquin, Herman Rohaert, Alja Spaan, Vrouwkje Tuinman, Victor Vroomkoning, Nachoem Wijnberg, Joost Zwagerman. De titel van de bundel is ontleend aan het gelijknamige gedicht van F. Starik. Peter de Rijk stelde in 2015 de grote bloemlezing ‘Even zuiver als de ongeschreven brief’ samen uit al het gepubliceerde werk van Rogi Wieg.

De bundel werd door Arjan Peters in Rotterdam gepresenteerd bij Poetry International op donderdag 1 juni 2017.

In de kring van menselijke warmte
Gebrocheerd met flappen, 154 blz, € 16,50, ISBN 978-90-6265-952-4

3 Trackbacks/Pings

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter