blog | werkgroep caraïbische letteren

Karin Amatmoekrim schrijft geschiedenis

AMSTERDAM – De Surinaams Nederlandse schrijfster Karin Amatmoekrim gaat een boek schrijven over de geschiedenis van Suriname. Ze tekende dinsdag bij Uitgeverij De Bezige Bij het contract. Het boek Suriname. Een geschiedenis zal gepubliceerd worden in 2023, meldt de uitgeverij in een persbericht.

Karin Amatmoekrim. Foto © Michiel van Kempen

 

Karin Amatmoekrim zal zich voor Suriname. Een geschiedenis niet alleen baseren op zeldzaam archiefmateriaal, maar vooral ook op honderden interviews die ze zal afnemen met Surinamers uit alle lagen van de bevolking. Hun verhalen zal Amatmoekrim in haar grote geschiedenis integreren. Het wordt een meeslepende geschiedenis, bekeken vanuit een internationaal perspectief, maar steeds verteld vanuit de Surinamers zelf.

Karin Amatmoekrim: ‘Suriname is een uitzonderlijke plek. Het land lijkt in de luwte van de grote wereldgeschiedenissen te bestaan, maar in feite komt de hele wereld hier samen. Ik heb altijd met verwondering en trots geluisterd naar de talloze geschiedenissen die het land maken. Ik kan niet wachten om ze te ontsluiten voor de rest van de wereld.’

Karin Amatmoekrim, dochter van de bekende Taekwondo-specialist Eric Lie, publiceerde zes romans. In 2016 verscheen Tenzij de vader, een uiterst intiem portret van haar vader en haarzelf. Momenteel werkt ze aan haar proefschrift over de Surinaams-Nederlands schrijver, journalist en programmamaker Anil Ramdas, een biografie die in 2020 bij Uitgeverij Prometheus zal verschijnen.

[uit de Ware Tijd, 15/08/2018]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter