blog | werkgroep caraïbische letteren

Karin Amatmoekrim houdt vierde Cola Debrotlezing in het Rijksmuseum

Literatuur zonder grenzen

Op zaterdag 31 oktober vindt dit jaar in het Rijksmuseum de vierde Nacht van de Geschiedenis plaats, het feestelijke einde van de Maand van de Geschiedenis. Romanschrijfster en columniste Karin Amatmoekrim houdt binnen dat kader in de bibliotheek van het museum de vierde Cola Debrotlezing.

Karin Amatmoekrim schrijvend

Karin Amatmoekrim

Er bestaat een ideaal van een grensoverschrijdende literatuur, waarin er geen andere belemmeringen zijn dan de fantasie. Maar hoe grenzeloos is die literatuur eigenlijk echt? En hoe behandelt de Nederlandse literatuur het vraagstuk van het zelf ten opzichte van de ander?
Karin Amatmoekrim denkt na over hoe universeel literatuur zou moeten zijn, en of we mogen verwachten dat schrijvers die denken binnen een postkoloniaal frame bij uitstek de mensen zijn die het universele in hun werk najagen, of dat zij juist degene zijn die het heel specifieke hertalen. Een lezing over postkoloniale literatuur, geschiedenis en de generatie schrijvers van nu.
Lezing binnen de vierde Nacht van de Geschiedenis plaats. Het thema van de Maand van de Geschiedenis in 2015 is Tussen Droom en Daad. Het Rijksmuseum werkt dit onderwerp op 31 oktober uit in verschillende thema’s: het dromen van en over de Europese eenwording, het uitroepen van de onafhankelijkheid van Indonesië (1945) & de onafhankelijkheid van Suriname (1975), en de geschiedenis van tegenbewegingen & terrorisme. De Nacht van de Geschiedenis is hét jaarlijkse evenement voor historici, geschiedenis-liefhebbers en iedereen die in het verleden is geïnteresseerd.

 

Saraswati-tempel, Kathmandu

Saraswati-tempel, Kathmandu

Karin Amatmoekrim

Karin Amatmoekrim (Paramaribo, 1976) is geboren uit een Javaanse moeder en Chinees-Creools-Indiaanse vader. Na het Gymnasium studeerde ze af aan de UvA als Letterkundige. Ze woont momenteel in Amsterdam. In 2004 debuteerde ze met Het knipperleven, een existentialistische bildungsroman, waarin Amatmoekrim zonder reserves onderwerpen als eenzaamheid en dood aanpakte. Wanneer wij samen zijn (2006) is gebaseerd op Amatmoekrims eigen familiegeschiedenis en beschrijft drie generaties in een Javaans-Surinaamse familie.
Met haar derde roman, Titus (2009) won Amatmoekrim de Black Magic Woman Literatuurprijs. Haar vierde roman Het gym (2011) haalde herdruk op herdruk. De man van veel (2013) is gebaseerd op het leven van volksheld en schrijver Anton de Kom. Amatmoekrim schrijft columns voor nrc.Next en korte verhalen in De groene Amsterdammer en Vrij Nederland.

Gastsprekers die avond zijn verder Herman van Rompuy, (´president van Europa´ 2010-2014), Nawal El Saadawi (Egyptisch politiek activiste en schrijfster), Peter Knoope (Associate Fellow International Centre for Counter Terrorism), Ahmed Aboutaleb (burgemeester van Rotterdam) en Beatrice de Graaf (hoogleraar Universiteit Utrecht). Er zijn verder bijdragen van Frits Bolkestein, Freek de Jonge en Generaal Tom Middendorp, naast rondleidingen door het museum, interviews en discussies en een theatervoorstelling. Het Historisch Nieuwsblad en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren verzorgen dit jaar weer programma-onderdelen. De hele avond kan worden gedwaald door een rustig museum en de avond sluit af met dans in het Atrium, samen met DJ Shug La Sheedah.
Kaarten via rijksmuseum.nl/nacht: € 30 (studenten € 20).

Amatmoekrim zal de Cola Debrotlezing tweemaal geven: 20.40 – 21.20 uur en 22.20 – 23.00 uur.
Locatie: Bibliotheek van het Rijksmuseum
Museumstraat 1
Amsterdam

 

logo_CL2

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter