blog | werkgroep caraïbische letteren

Kamla Sukul met Waar de lotus bloeit

door Eric Mahabier

Waar de lotus bloeit is de eerste roman van Kamla Sukul. Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van Mira, een in Guyana geboren hindoevrouw. Haar moeder, zoals een hindoevrouw het betaamt, accepteerde haar echtgenoot als god op aarde en verdroeg zijn wreedheden zonder tegenspraak. Mira zwoer geen leven te leiden als die van haar moeder.

Uitgehuwelijkt op zeventienjarige leeftijd aan een schoolonderwijzer uit het rijstdistrict Nickerie, dacht Mira dat ze ontsnapte aan de strikte regels van een dominante vader. Hoewel ze helemaal niet wist wat het lot in petto had voor haar, was ze vastbesloten geen slachtoffer te worden van haar omgeving. Mira koos voor het ondenkbare in die dagen: scheiding. Ze keek op naar de hemel met de overtuiging dat god daar ergens moest zijn. Mira geloofde dat ze haar zielsverwant zou vinden en op een dag vond ze hem ook. Zoals de lotus haar bloem ontvouwt om de warmte van genegenheid te ontvangen, zo nipte Mira aan de nectar van liefde.

Kamla Sukul heeft twee dichtbundels op haar naam staan namelijk Wandana en Dil Aaj Shayar Hai. Waar de lotus bloeit is in het Engels geschreven en door Rinia Kanhai in het Nederlands vertaald.

[bewerkt naar de Ware Tijd, 26-4-2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter