blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Kabinet moet afzien van slavernij-excuses

Iedereen weer volledig van zijn melk, maar je kon het voorspellen.

door Paul Verburgt

Het gaat om de krankzinnige eisen die bekende ophefmachines als Kick Out Zwarte Piet op tafel hebben gelegd, willen ze ‘akkoord’ gaan met de excuses die het kabinet op 19 december 2022 over het slavernijverleden wil maken.

“Jerry Afriyie, nazaat van een slavenhandelarenclan in Ghana” / foto Aart G. Broek

Staatsschuld betalen
Dat Aruba met z’n 107.000 inwoners afkoerst op een staatsschuld van 3 miljard euro, ligt niet aan de langjarige geldsmijterij van lokale bestuurders, maar aan de slavernij. Daarom moet de oud-kolonisator de lening van 700 miljoen kwijtschelden die hij vorig jaar gaf om een faillissement te voorkomen.
U en ik begrijpen dat de premier van Aruba deze eis alleen maar ondersteunt uit solidariteit met de nazaten van de slachtoffers van de slavernij op het eiland. Want dat is het enige wat de eisers beweegt.
Om dezelfde reden moet de regering van Suriname een miljard euro krijgen om haar binnenlandse schuld af te lossen. Die is samen met anderhalf miljard euro buitenlandse schuld ontstaan door de slavernij van Nederland en niet door het wanbeheer en de zelfverrijking van couppleger en veroordeeld misdadiger Bouterse.

Een wolk van fixaties en geldzucht
En zo verder. Oorzaak en gevolg, toch al niet een sterk uitgewerkt leerstuk bij deze professionele actievoerders, zijn in hun eisenpakket volledig verdampt tot een wolk van fixaties, geldzucht. En nauwelijks verholen racisme. Aan gêne doen ze ook niet erg blijkens de hoofdrol die Jerry Afriyie, nazaat van een slavenhandelarenclan in Ghana, speelt.

Lees de beschouwing verder op de website Wynia’s Week, 14 december 2022; daar eveneens ‘Slavernijexcuses eisen vanwege ‘witte schuld’ is racistisch‘ en ‘Slavernijexcuses ontaarden in chaos‘.

screenshot

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter